El 98% dels votants del Multi referèndum, per la sobirania energètica

Els resultats definitius de la consulta realitzada pel comité local de Terrassa també advoquen per una agricultura no transgènica i deixar de pagar el deute "il"legal"

Josep Lluís Alonso
26 de maig del 2014
La mesa de La Rasa, al matí del diumenge. Va ser la darrera en ser tancada pels Mossos. Foto: J.Ll.A.

La consulta realitzada diumenge passat per l'assemblea del Multi referèndum a diverses ciutats de Catalunya per conèixer l'opinió dels catalans sobre assumptes d'interès ciutadà, s'ha saldat a Terrassa amb un suport majoritari als postulats esperats pels convocants. Una de les qüestions rellevants plantejades era el suport o no a una agricultura sense transgènics. A Terrassa, el 93% dels votants s'han mostrat a favor d'aquesta darrera opció.
 
Malgrat la prohibició de la Junta Electoral, ratificada pel Tribunal Suprem, la consulta es va celebrar en paral·lel a la jornada d'eleccions europees a gairebé tots els llocs de Catalunya on s'havia previst. Sí que és cert, però, que les meses del Multi referèndum van ser desmantellades al llarg del dia pels Mossos, atenent les ordres derivades de la prohibició.
 
El comitè local del Multi referèndum va instal·lar sis meses a Terrassa i una Ullastrell. Tortes les de Terrassa van estar operatives fins a les 6.30 de la tarda, moment a partir del qual van començar a ser tancades les primeres, a instàncies de la Policia catalana. Durant el dia, ja havia visitat les meses situades al carrer, identificant alguns dels membres i comminant-los a retirar les meses. En el marge d'una hora, es van tancar totes. La darrera va ser la situada a la Rasa, a l'alçada del carrer Sant Pere. Pel que fa a la d'Ullastrell, es va tancar a mitja tarda, després de què havien estat requerits a fer-ho pels Mossos diverses vegades.
 
Fins a les hores, les set meses van recollir un total de 1.220 vots, sense que es perdés cap bossa ni cap hagués estat requisada.
 
Quatre preguntes
A Terrassa, en aquest Multi referèndum es van formular quatre preguntes. Una d'elles plantejava si calia acordar deixar de pagar el deute públic, que els organitzadors titllen "d'il·legal". Van optar per aquesta opció el 94% dels votants. El percentatge més elevat, però, se l'ha emportat la pregunta que planteja a la ciutadania de si vol que Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic. El vot afirmatiu s'ha elevat al 98%.
 
Finalment, la quarta pregunta demanava si es vol que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant. En aquest cas, el sí ha recollit el 97% dels vots.
 
Roc Padró, membre del comité local de Terrassa del Multi referèndum, indica que aquest col·lectiu "fem una valoració molt positiva de com ha sortit aquesta idea, que només feia dos mesos que s'havia fet pública". Afegeix que, tenint en compte que no s'havia pogut fer un vot anticipat, el resultat ha estat prou bo. "Ara cal fer una valoració a l'àmbit de tot Catalunya i veure si en el futur fem altres referèndums".