Un pilar de 4 caminat creua a 20 metres del terra

Els malva passen un castell pel Pont de Sant Pere de Terrassa

J.M.O.
24 de maig del 2014
Pilar de 4 per damunt del Pont de Sant Pere Foto: Joan Manel Oller

Un pilar de 4 per damunt del pont de Sant Pere, un esdeveniment mai viscut que ja passarà als llibres història, ha posat en marxa els actes del 35 aniversari dels Minyons. La colla castellera del carrer del Teatre ha ofert tot un espectacle visual.

La diada ha començat a les sis de la tarda amb el pilar de 4 caminat, des de la Creu Gran fins a la Seu d’Ègara, passant per l’històric Pont de Sant Pere, construït al segle XVII. Per primera vegada els Minyons es platejaven un castell d'aquestes característiques. El que feia especial aquest repte són els 350 metres a caminar i la singularitat de passar per un viaducte de 3,5 metres d'amplada a 20 metres del terra, per sobre del Parc de Vallparadís. Els de la camisa malva haviEn estat treballant molt per definir les mesures de seguretat correctes que permetessin gaudir a tots els espectadors d'aquest esdeveniment.

El pilar ha avançat a tot drap i ha esta un vist el seu pas pel pont, tot i que a la sortida ja es denotaven cares d'esgotament. La pujada de la plaça del Rector Homs ha acabat de gastar les forces. Però el pilar s'ha aturat davant les Esglésies. I ha estat en el moment de girar-lo que ha caigut, sense més conseqüències.

La construcció del pont és fruit de la rivalitat entre els vilatans de Terrassa i la pagesia del terme. El que fa esclatar els antagonismes és la proposta d'edificar una nova església per arrabassar la parroquialitat de les Esglésies de Sant Pere. Els forans o pagesos projecten un pont per unir les dues ribes del torrent per apaivagar les queixes de trànsit dels vilatans fins a la parròquia de Sant Pere. El 30 de març del 1558 s'aprova la construcció.

Després de l’exhibició de grups de cultura popular prevista després del pilar, hi havia l’actuació de la Diada del Patrimoni. Una jornada que els malva havien triat com escenari el mosaic del segle IV al replà de davant de l’església de Sant Pere, com a mostra de suport a la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni de la Humanitat. Minyons 35 anys Patrimoni de Terrassa, Patrimoni de la Humanitat, és l’eslògan que els Egarencs han escollit per enguany amb aquest propòsit. L’actuació ha comptat també amb la presència de la colla Joves dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell.

Per arrodonir la diada, una fideuada popular i el concert gratuït amb les Gralles Grillades, Sigelpa i Strombers a la plaça del Rector Homs.