Alguns dels pilars caminant més curiosos, en vídeo

Repassem alguns dels pilars caminant del món casteller

Gerard Recasens
24 de maig del 2014
Tal com us explicàvem abans-d'ahir, els Minyons de Terrassa faran aquest dissabte un pilar caminant a través del Pont de Sant Pere de Terrassa. De fet, l'espadat caminarà des de la Creu Gran fins a la Seu d’Ègara de la ciutat vallesana.

Ara bé, la tradició dels pilars caminant està molt estesa? Sens dubte, la seva capital és Tarragona que, cada 24 de setembre, en acabar la Diada de la Mercè a la Plaça de les Cols, celebra la Baixada de Pilars fins a l'Ajuntament de la ciutat. Els espadats els fan les quatre colles de la ciutat i en aquest vídeo en podm veure un exemple; el de 2011 de la Colla Jove Xiquets de Tarragona:





Els Marrecs de Salt fan un pilar caminant cada 1 de novembre a la Catedral de Girona. L'espadat puja caminant els 90 graons que separen la plaça del peu de la catedral. Un cop a dalt, es fa un castell que tanca l'actuació. Aquí podem veure el vídeo:





Els Castellers d'Altafulla també tenen el pilar caminant com una de les seves dates en vermell al calendari. Cada 11 de novembre, per Sant Martí, alcen un pilar que camina des de la Plaça del Pou fins a l'Església d'Altafulla, pujant els 40 graons que les separen. En aquest vídeo, podem veure-hi l'espadat des del punt de vista de l'enxaneta:




A Figueres, cada 3 de maig, la Colla Castellera de la ciutat fa un pilar caminant des de la Plaça de l'Església fins a la Plaça de l'Ajuntament. Aquí, una mostra:





I si estem acostumats a veure com els pilars pugen, a Sitges baixen. Allà, el 23 de setembre i per Santa Tecla, la Jove de Sitges fa la Baixada del pilar per les Escales de la Punta, des del Baluard. Aquí el podeu veure en vídeo: