La Ruta 1714 ja es pot recórrer a través del mòbil

El Departament de Cultura ha preparat una app amb tota la informació del recorregut i elements complementaris

La Torre
31 de maig del 2014
El Departament de Cultura ha preparat una aplicació per a dispositius mòbils (app) que permet portar a la butxaca tota la informació necessària per recórrer i visitar  les 55 poblacions que formen l’anomenada “Ruta 1714”.
 
Aquesta app s’ha publicat en el marc de la commemoració del Tricentenari del desenllaç de la Guerra de Successió (1714-2014), i la creació de la Ruta 1714, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya per posar en valor els escenaris, espais i viles més destacades que conformen el testimoni d’aquell conflicte.
 
En la pràctica, l’aplicació mòbil “Ruta 1714” són tres apps en una de sola: una completa guia cultural, turística i gastronòmica dels principals indrets de la Guerra de Successió a Catalunya; una eina de divulgació històrica amb informació rigorosa sobre els fets de la Guerra, una col·lecció de vídeos premium, les Veus 1714, i, finalment, una novel·la poc convencional, “Reis de sorra”, que vincula el segle XVIII amb l’actualitat i que s’anirà publicant per capítols setmanals de forma exclusiva a través de l’app.
 
L’aplicació es divideix en quatre seccions principals, que són accessibles des de la pàgina d’inici: Escenaris; Història; Veus i Reis de sorra, que estan constantment interconnectades entre elles i que es complementen amb l’apartat “Agenda”, on es  visualitzen les pròximes activitats programades a la Ruta.
 
“Escenaris” dóna pas a un mapa des del qual es pot accedir als 10 punts principals de la Ruta, així com a les Viles cremades i Espais 1714.
 
A la part inferior de la pantalla es pot accedir a informació extra sobre cada  escenari i els elements d’interès que en són propers, cuina de l’època, i un mapa amb indicacions sobre com arribar.
 
“Història” ens mostra a una línia cronològica en la que apareixen els principals fets històrics.  Cada any disposa d’una fitxa amb informació gràfica i textual sobre els successos relacionats amb la Guerra de Successió. Al final de cada fitxa es pot accedir als “escenaris”, de la mateixa manera que des dels escenaris es pot accedir a les històries.
 
 
Els punts més destacats de la ruta estan vinculats a uns vídeos, les “Veus 1714”, que els usuaris han de trobar ajudats per un radar que li indica la direcció a seguir i la distància a què es troba. Un cop localitzat el punt on van esdevenir els fets el vídeo és accessible i diversos protagonistes de la Guerra de Successió ens expliquen de forma íntima i directa les seves impressions sobre els successos en els que s’han vist implicats, en el lloc precís on van succeir.
 
L’últim apartat està format per una novel·la per entregues que posa en contacte la història amb al món contemporani, i que està protagonitzada per personatges que interaccionen amb els usuaris a través de les xarxes socials. Reis de Sorra convida a descobrir secrets del segle XVIII que podrien haver canviat el futur d’Europa. La història convida a acompanyar a la protagonista, Bruna Arderiu, en el seu periple per recuperar un llegat perdut i unes cartes comprometedores que la portaran a descobrir secrets del segle XVIII que podrien haver canviat el futur d'Europa.  Els capítols es van desbloquejant setmanalment, de manera que es manté la intriga fins al final, i permeten accedir tant a enllaços d’interès com als perfils de xarxes socials dels seus protagonistes, per tal de descobrir tot allò que amaguen.
 
 
L’aplicació pot ser instal·lada tant a telèfons mòbils com a tauletes, amb sistema operatiu iOS o Android. El disseny utilitzat fa que els continguts s’adaptin de forma automàtica a les diferents mides de pantalla.
 
L’aplicació disposa d’un sistema d’actualitzacions en línia que permet que la informació, especialment l’agenda, estigui constantment actualitzada.
 
L’aplicació també incorpora un sistema de notificacions que permet enviar avisos als usuaris per tal d’informar-los sobre properes activitats, enviar informació relacionada amb “Reis de sorra”, o realitzar qualsevol altra comunicació d’interès.
 
Adreces
L’aplicació es pot descarregar a  www.ruta1714.cat/appmobil
La novel·la Reis de Sorra: www.ruta1714.cat/reisdesorra