El catalanisme cristià vol influir en el substitut de Sistach

Església Plural inicia una campanya per evitar que sigui un bisbe «cañí» o de caire espanyolista, entre els que s'inclouria el bisbe de Terrassa

Bernat Ferrer/Joa Manel Oller
20 de maig del 2014
El Bisbe Saiz presideix la festa del Roser de Maig
El Bisbe Saiz presideix la festa del Roser de Maig | Bisbat de Terrassa
El Bisbe Saiz presideix la festa del Roser de Maig Foto: Bisbat de Terrassa

L'Església catalana fa anys que viu en tensió. L'arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach fa temps que s'ha de jubilar, i hi ha tota una lluita soterrada per influir al Vaticà sobre el perfil que l'hauria de substituir. "Influents sectors esclesiàstics i polítics espanyols ja estan fent la seva feina movent els fils", assegura el col·lectiu de cristians de base Església Plural, que ha iniciat una campanya de recollida de signatures per evitar que el relleu de Sistach sigui el cardenal Antonio Cañizares o qualsevol altre bisbe "de tradició 'toledana'", és a dir, contrari al dret a decidir dels catalans, entre els que s'inclouria Josep Àngel Saiz Meneses, un dels noms més repetits i amb opcions clares d'accedir al càrrec.

"La poderosa maquinària dels qui volen assimilar l'Església catalana a la de matriu castellana, o millor dit a la tradició dita 'toledana', no ha parat de funcionar mai al llarg dels darrers segles", assegura el col·lectiu, que es pregunta: "Si ells ja es mouen, nosaltres ens quedarem de braços creuats?"

Església Plural creu que les seves demandes poden tenir una certa influència en el Papa Francesc, atès que "impulsa una línia de clara renovació, especialment pel que fa a les formes i al desig d'escoltar als fidels".

Candidats possibles
Del 2012 ençà, han sonat diversos noms com a relleu de Sistach. Des del propi Cañizares al bisbe de Terrassa, José Angel Sáiz Meneses, enquadrat en la mateixa línia de pensament. Del bisbe de Solsona, mossèn Xavier Novell -ben vist també per sectors espanyolistes, tot i que s'ha pronunciat a favor del dret a decidir- a bisbes més respectuosos amb la voluntat catalana com els d'Urgell o Tarragona, Joan-Enric Vives i Jaume Pujol -membre de l'Opus.

També ha sonat el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig -per bé que no és bisbe-, el jesuïta manacorí Luis Francisco Ladaria, o el director del Seminari Diocesà de Barcelona, Josep Maria Turull, entre d'altres.