Terrassa ofereix 23 casals d'estiu i 1.700 places

La inscripció per a nens i joves de 3 a 17 anys s'obre avui dissabte

La Torre
20 de maig del 2014
L’edició d’enguany del projecte de casals d’estiu de Terrassa compta amb la participació de 18 entitats de lleure educatiu (dues més que l’any passat), que organitzen els 23 casals programats (tres més que el 2013). L’oferta de places també és superior a la de l’any passat: el 2013 es van oferir inicialment 1.690 places, mentre que aquest any en són 1.731. El segment d’edat al qual s’adrecen els casals és de 3 anys (amb P-3 acabat) fins a 17 anys. Enguany, com a novetat, dos dels casals s’adrecen específicament a joves. La fidelització amb les famílies i infants als casals any rere any ha fet que el percentatge de participants de secundària augmenti i es consolidin els grups de joves en molts casals, mentre que fa 10 o 12 anys hi havia una majoria aclaparadora d’infants i molt pocs joves inscrits.

El Servei de Joventut i Lleure Infantil ha editat un díptic que recull la informació relativa a tots els casals, que també es pot consultar a www.casabaumann.cat.

“Rebel·lió a la granja”, centre d’interès
Com cada any, entitats i Ajuntament han acordat un centre d’interès (eix temàtic que centra tota l’activitat) que serà comú als 23 casals. Enguany el centre d’interès serà “Rebel·lió a la granja”, en al·lusió a la coneguda novel·la de George Orwell. A través d’aquest eix temàtic es treballaran dos objectius principals: treballar l’esperit crític i donar eines per a una correcta educació emocional. Cada entitat adaptarà a la seva manera el centre d’interès i farà el seu propi eix d’animació a partir d’una ambientació específica i amb un fil conductor que permeti a l’infant anar seguint una història durant els dies del casal.

El dimecres 2 de juliol tots els casals participaran en una de les cinc trobades simultànies que tindran lloc a diferents indrets de la ciutat. Aquest any, per afavorir que infants dels diferents casals facin una activitat conjunta i es coneguin, s’agruparan per edats i cada grup realitzarà una activitat diferent. Cada festa estarà organitzada per les mateixes entitats participants.

Calendari i inscripcions
Tots els casals d’estiu començaran el dia 25 de juny i la data de finalització variarà d’acord amb les activitats d’estiu que cada entitat porta a terme durant el mes de juliol (colònies, campaments i/o rutes). Així, la durada dels casals anirà de tres setmanes a un mes.

El període d’inscripció s’obre el dissabte vinent, 17 de maig, amb l’horari i condicions que estableixi cada entitat. Algunes han elaborat una normativa pròpia del procés d’inscripció, que es podrà trobar penjada a la porta dels seus locals.

Les quotes d’inscripció s’han ajustat el màxim possible, atès que l’activitat va a càrrec d’entitats sense ànim de lucre i a més està subvencionada per l’Ajuntament de Terrassa. Amb tot, els serveis socials municipals atorguen beques a les famílies amb dificultats econòmiques i en risc d’exclusió social. L’any 2013 se’n van atorgar 407.

L’Ajuntament de Terrassa vetlla també per la inclusió dels infants amb necessitats educatives especials i, en aquells casals on calgui, hi haurà un o més monitors de suport formats específicament per atendre infants amb aquestes necessitats i fomentar la inclusió de tots els membres del grup en les activitats.

Una oferta lúdica i educativa de qualitat
El servei de Joventut i Lleure Infantil coordina el projecte de casals d’estiu a la ciutat. Mitjançant reunions periòdiques durant tot l’any, el Consistori i les entitats vetllen perquè els casals siguin una activitat de qualitat tant en l'àmbit organitzatiu com educatiu, oferint una bona proposta lúdica-educativa. Les activitats que es desenvolupen en tots els casals mantenen una clara funció pedagògica i social, contribuint a l’educació integral dels infants i joves participants, per tal que siguin persones compromeses amb la societat, i treballant per la cohesió i la inclusió socials.

Tots els equips de responsables i monitors disposen de la titulació homologada corresponent. Molts joves que fan de responsables i monitors tenen en els casals d’estiu la seva primera feina, accedint així a una professionalització de les tasques que fan de manera voluntària amb la seva entitat durant la resta de l’any. L’Ajuntament de Terrassa ha contractat més de 1.500 monitors i monitores pels casals d’estiu des del 2002.

I després dels casals... Treu el Suc de l’Estiu 2014 A més dels casals d’estiu, i un cop finalitzats aquests, les entitats de lleure, en coordinació amb l’Ajuntament de Terrassa, organitzen activitats que inclouen pernoctació. Enguany hi haurà un total de 20 activitats entre colònies, rutes i campaments, amb durades d’entre 4 i 14 dies, organitzades per 16 esplais i agrupaments escoltes de la nostra ciutat. Aquestes activitats es promocionen com a programa separat dels casals, sota l’eslògan “Treu el suc de l’estiu”. L’any passat van participar en aquestes activitats més d’un miler d’infants i joves.