Segon cap de setmana de Festa Major petita de Vacarisses

S'ha organitzat per primera vegada la Fira del segle XVIII, que transportarà als vilatans a la Vacarisses de fa 300 anys

La Torre
21 de maig del 2014
Com cada any, Vacarisses celebra la seva Festa Major Petita - Festivitat de Sant Felip Neri, amb una programació que, de nou, es distribueix en dos caps de setmana d’aquest mes de maig. Aquest divendre s'incia el segon cap de setmana de Festa Major, del 23 al 25 de maig, les activitats principals giraran entorn a la Festa de la Vaca, que s’encetarà dissabte al matí amb la Fira del segle XVIII, una de les novetats d’enguany i que ens transportarà a la Vacarisses de fa 300 anys. L’ambientació s’aconseguirà gràcies a la fira d’època i a un seguit d’activitats complementàries, com demostracions d’oficis, jocs infantils del 1700 i recorreguts amb carros de rucs.

Al vespre del mateix dissabte, la festa continuarà amb la Baixada de la Vaca, on, entre altres activitats, s’escenificarà la “Llegenda de la revolta de la Vaca”. Precisament, aquesta celebració es va recuperar l’any 2008, a partir d’aquesta llegenda.

Una celebració llegendària
La història narra que, a principis del segle XVIII, al Castell de Vacarisses, vivia el senyor d’aquestes terres, Llopis Amat. Eren temps de penúries, a causa de la sequera que assolava la comarca, de manera que el poble passava gana, excepte el senyor, que vivia en l’opulència. Per tot plegat, la gent no se l’estimava. Un dia, un noi vacarissenc va entonar uns versos sobre la inhumanitat d’en Llopis Amat. En escoltar-los, el senyor va sentir tanta tristor que va decretar que el noi no sortís del Castell fins passades trenta-sis llunes plenes.

Un cop transcorregut el càstig, va prometre, davant de tot el poble, que tant ell com els seus successors donarien una vaca per reparar tot el mal causat fins llavors. Per recordar el triomf del poble sobre el senyor, es baixa una vaca des del Castell de Vacarisses fins al nucli, on es cou durant tota la nit de dissabte per oferir-la al dia següent, al dinar popular de l’Aplec de la Vaca.

Aquest any, també s’estrena la Coordinadora d’Entitats de Vacarisses per la Baixada de la Vaca, que ha organitzat una part de la Festa Major Petita, juntament amb el consistori del municipi.

El Tricentenari a Vacarisses
D’altra banda, coincidint amb la commemoració del Tricentenari de 1714, la Festa Major Petita de Vacarisses inclourà diversos actes en aquest sentit, com la presentació per part de l’ANC del llibre 17:14, l’hora del poble, d’Anna Rosenfeld i Joan Serra, i l’espectacle infantil 1714-2014. Perdre la guerra, guanyar en Pau, de la companyia Fes-t’ho com vulguis i emmarcat en el Cicle Regular d’Activitats per a Infants, que la Regidoria de Cultura organitza cada mes. Participació de la ciutadania Des de la Regidoria de Cultura, s’agraeix la tasca de totes les entitats i les persones que, voluntàriament, s’han implicat en la programació de la Festa Major Petita de Vacarisses 2014.