Terrassa recupera la Casa Baltasar Gorina, modernista

Aquesta finca, que està catalogada i forma part del seu patrimoni, acull des d'aquest mes de maig les dependències de l'empresa 'Alerta Prevenció'

La Torre
09 de maig del 2014
Casa Baltasar Gorina Foto: Alerta Prevenció

La ciutat de Terrassa ha recuperat aquesta primavera la Casa Baltasar Gorina, d'estil modernista i construïda per l'arquitecte Lluís Muncunill.

Aquesta finca, que està catalogada i forma part del seu patrimoni, acull des d'aquest mes de maig les dependències de l'empresa 'Alerta Prevenció', que inaugura la seva nova seu coincidint amb la Fira Modernista que se celebra durant aquest cap de setmana. Coincidint amb la inauguració de les seves noves instal·lacions, ha organitzat per a la Fira Modernista un taller sobre com eren les revisions mèdiques ara fa cent anys.

'Alerta Prevenció' és una empresa terrassenca creada el 2003, especialitzada en l'elaboració de plans de prevenció de riscos laborals i d'emergència, i pretén contribuir a implantar la cultura de la prevenció a les empreses.

També compta amb centre de formació on es realitzen diferents cursos i un centre mèdic de renovació de carnet de conduir.

La Casa Baltasar Gorina es va construir fa més de 100 anys, al 1902, i està situada al número 93 del carrer de la Font Vella. Fou la residència familiar del constructor d'obres Baltasar Gorina, qui dóna nom a l'edifici. Es tracta d'una finca de planta baixa i dos pisos, de maó vist, amb rajoles i bigues de ferro lliure a les finestres. L'edifici recull una influència de l’estil de Domènech i Montaner. En l'edifici, sobresurten els treballs de forja de les baranes i el sotabalcó del pis principal.

L'arquitecte d'aquest edifici és Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931), qui va desenvolupar la seva activitat principal a Terrassa, on és un referent en l'aplicació de l'estil modernista a l'arquitectura industrial. Entre el 1892 i el 1903 fou escollit arquitecte municipal i va ser el més prolífic que ha tingut la ciutat.

Muncunill va dissenyar tot tipus d'edificis, la seva obra fou clau per configurar la imatge de la Terrassa modernista i va utilitzar tota mena de materials innovadors per a la època.