Terrassa ja respira modernisme

La capital del Vallès Occidental es converteix durant dos dies en una ciutat catalana de finals del segle XIX i principis del XX

Joan Manel Oller
09 de maig del 2014
Una dona observa una de les peces de l'exposició Foto: J.M.O.

El segon gran esdeveniment de l'any a Terrassa, la Fira Modernista , ja és aquí, tot esperant que el bon temps acompanyi. Més de 100.00 persones s'espera que passin per la capital del Vallès Occidental en dos dies farcits d'actes per a tots els públics i per a tots els gustos haguts i per haver. Terrassa ha aconseguit que els seus principals carrers, comerços i establiments, i places, es guarneixin per a l'ocasió.

La ciutat recupera la música, la gastronomia, l'art, el circ, la dansa, la fàbrica, els obrers i els burgesos, els casaments, els enterraments, els jocs, la màgia i el teatre per a reviure aquells temps esplendorosos de finals del segle XIX i principis del XX. Terrassa és cada dia un gran museu a l'aire lliure per descobrir i durant la Fira s'hi afegeix encara més valor.

La festa major de primavera s'ha estrenat amb l'exposició "Naturaleses de l'art nouveau" i la presentació del catàleg "Un Món estrany. Hibridació en l'art nouveau i el simbolisme", a la Sala Muncunill. El Museu de Terrassa la completa amb ”"Naturaleses de l'art nouveau a Terrassa", amb peces locals, del seu fons i del de l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa, la Biblioteca Central de Terrassa, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i de l'Institut Industrial de Terrassa. La jornada l'ha presidit l'alcalde de Terrassa Jordi Ballart.

L 'Escola Municipal de Música ha ofert un fragment d'Ofèlia, visió musical en dos quadres, amb lletra de Martí Alegre i música d'Adrià Esquerrà, que va ser representada els anys 1906-1907 a la Sala Ars Lucis que regentava Joaquim Vancells i Vieta (Barcelona, 1866-1942).  A dos quarts de vuit del vespre hi havia teatre modernista a l'Ateneu Terrassenc amb "Dol de alivio", de Santiago Rusiñol.

La vila egarenca reprodueix l'esplendor de finals del segle XIX i principis del XX en la dotzena edició.  Amb un pressupost de 95.000 euros, compta amb la participació de 130 entitats, que han programat 600 passis d'activitats. Personatges singulars, recreacions, visites als edificis, exposicions, espectacles, fires, disfresses d'època oferiran l'oportunitat de viute una experiència única a Catalunya.

La Fira va néixer el 2003 per recuperar les festes de la primavera, que es van institucionalitzar a Terrassa el 1228 per un privilegi del rei Jaume I. Des de 2007 està declarada per la Generalitat festa local d'interès turístic. El 2010 va obtenir un dels Premis Catalunya de Comunicació i Relacions Públiques en la categoria d'activitats turístiques. L'edició de 2014 es dedica al pintor Joaquim Vancells i Vieta, artista polifacètic, dissenyador, mestre i promotor d'activitats culturals.