La Fira Modernista de Terrassa arrenca amb 'Naturaleses de l'art nouveau'

La Torre
06 de maig del 2014
El divendres 9 de maig, a les set de la tarda, es fa l'acte d'obertura de la XII Fira Modernista de Terrassa, amb la inauguració de l'exposició "Naturaleses de l'art nouveau" i la presentació del catàleg "Un Món estrany. Hibridació en l'art nouveau i el simbolisme", a la Sala Muncunill (plaça de Didó, 3).

La historiadora de l'art i comissària de l'exposició Teresa-M. Sala, ens descobreix tècniques, materials i repertoris de l'art nouveau, amb un llenguatge visual contemporani i una escenografia dinàmica a càrrec de l'empresa Fargas-Garau.

El Museu de Terrassa la completa amb la presentació de l'àmbit ”"Naturaleses de l'art nouveau a Terrassa", amb peces locals, del seu fons i del de l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa, la Biblioteca Central de Terrassa, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i de l'Institut Industrial de Terrassa.

L'Escola Municipal de Música oferirà la interpretació d'un fragment d'Ofèlia, visió musical en dos quadres, amb lletra de Martí Alegre i música d'Adrià Esquerrà, que va ser representada els anys 1906-1907 a la Sala Ars Lucis que regentava Joaquim Vancells i Vieta (Barcelona, 1866-1942).

La XII Fira Modernista es dedica a aquest artista polifacètic, dissenyador, mestre, promotor d'activitats culturals i pintor paisatgista, considerat la figura principal de l'anomenada "Escola del paisatgisme terrassenc". Juntament amb Alexandre de Riquer va ser l'introductor del llenguatge modernista a la nostra ciutat. Els seus paisatges de l'entorn de Terrassa van decorar llars i comerços de la ciutat. Alguns exemples són la Confiteria Carné (1908), les pintures murals de l'escala de la Casa Alegre de Sagrera (1911) i la decoració (llums, taula, cadires, vitralls i pintures murals) de la sala d'actes de l'antic Institut Industrial (cap a 1906).

D'aquestes pintures murals provenen les dues "muses" que inspiren el cartell de la fira d'aquest any.