Els pisos buits, en el punt de mira de la PAH Terrassa

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca durà a terme aquest dissabte una acció reivindicativa | La Generalitat ha donat a conèixer l'avantprojecte de llei per a la creació de l'impost sobre els habitatges desocupats

Lluïsa Tarrida
02 de maig del 2014
Aquest dissabte, dia 3, la PAH Terrassa ha convocat una acció. Serà a dos quarts de cinc de la tarda i el lloc escollit és la sortida de l'estació de Renfe Nord de Terrassa. L'objectiu de la iniciativa és "fer un recorregut per la ciutat tot marcant els pisos buits". La Plataforma continua denunciant la presència de més de tres mil pisos buit a mans d'entitats bancàries.
 
D'altra banda, aquest divendres el Govern de la Generalitat ha donat a conèixer l’avantprojecte de llei per a la creació de l’impost sobre els habitatges buits, el qual inicia el tràmit d’informació pública. El Govern justifica la creació d’aquest impost per la coexistència a Catalunya, d’una banda, d’una forta demanda de vivenda assequible i, de l’altra, d’un important estoc d’habitatges buits. Segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, actualment hi ha 80.000 habitatges nous pendents de comercialitzar i gairebé 450.000 pisos buits.
 
El tribut que es proposa compta amb precedents en altres països de l’entorn com França, el Regne Unit o Dinamarca, i grava l’incompliment de la funció social de la propietat dels habitatges, pel fet de romandre habitualment desocupats més de dos anys sense causa justificada. L’habitatge ha d’estar situat en una zona de demanda forta i acreditada d’acord amb el Pla pel dret a l’habitatge.
 
Aquest és un impost de naturalesa extrafiscal, perquè pretén aconseguir que els titulars dels habitatges desocupats els destinin a lloguer assequible. No estan subjectes a aquest tribut les persones físiques, i queden exemptes les administracions públiques i les entitats del tercer sector incloses a la xarxa d’inserció. Així, són contribuents les persones jurídiques titulars dels pisos buits. Per tant, l’objectiu principal de l’impost és estimular les entitats financeres propietàries d’una gran bossa de vivendes perquè les posin en lloguer.
 
Segons els estudis fets, la forquilla estimada d’habitatges subjectes a l’impost és de 10.700 a 21.700 pisos en mans d’entitats financeres en uns 70 municipis amb major demanda d’habitatge. Es preveu que la recaptació sigui d’entre 8 i 25M d’euros i els ingressos que s’obtinguin es destinaran al finançament de les actuacions previstes en els plans d’habitatge, amb prioritat dels municipis on s’han obtingut els ingressos.
 
L’impost és gradual i s’aplica sobre el nombre d’habitatges buits propietat del contribuent a 31 de desembre: 
 
Fins a 120 habitatges, el tipus és de 500 euros per habitatge buit.
De 120 a 600 habitatges, el tipus marginal és de 825 euros per habitatge buit.
Per més de 600 habitatges, el tipus marginal és de 1.650 euros per habitatge buit.
 
El caràcter extrafiscal de l’impost es reforça amb l’establiment d’una bonificació progressiva. Si el titular dels pisos destina part del seu parc d’habitatges a lloguer assequible pot gaudir d’una bonificació variable.
 
L’Avantprojecte de llei s’aprovarà després del tràmit d’informació pública, tràmit d’audiència i CTESC, i està previst que iniciï la seva tramitació al Parlament de Catalunya el mes de juliol.