Protecció Civil homologa l'Infocat de Rellinars

La Torre
25 d'abril del 2014
La Comissió permanent de Protecció Civil de Catalunya, presidida pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich i ha aprovat la proposta de revisió dels plans d’emergències INFOCAT (incendis forestals), TRANSCAT (transport de mercaderies perilloses) i SISMICAT (sismes). El següent pas, després d’aquest informe favorable, és el trasllat a Govern, per tal que aprovi els plans revisats, si s’escau.
 
La Comissió també ha homologat 46 plans locals de Protecció Civil, dels quals 26 són nous i 20 són revisions de plans existents.
 
Revisions dels plans d’emergènciaINFOCAT, TRANSCAT i SISMICAT
La llei de Protecció Civil estableix que els plans d’emergència s’han de mantenir actualitzats i vigents i revisar-los cada 4 anys. D’altra banda, l’experiència en emergències prèvies serveix per millorar la seva operativitat. La Direcció General de Protecció Civil té el compromís de tenir actualitzats tots els plans d’emergències abans de la fi de l’any 2014.
 
Pla de protecció civil d'emergències per incendis forestals a Catalunya(INFOCAT)
El pla INFOCAT ha presentat canvis en les funcions del grup d’intervenció, s’han introduït conceptes referents al desplegament operatiu dels serveis d’extinció en els criteris d’operativitat i nous criteris per la millora de la coordinació amb l’administració de l’Estat.
 
Pel que fa a la reorganització de les funcions del grup d’intervenció es pretén millorar i fixar els criteris d’avaluació de la magnitud dels incendis, les accions necessàries per minimitzar els danys, establir estratègies d’atac adients en funció de la magnitud de l’incendi i millorar la coordinació amb els altres grups actuants.
 
En quant als conceptes referents al desplegament operatiu dels serveis d’extinció en els criteris d’operativitat, s’ha introduït en el pla la definició del SISCOM, sigles del Sistema de Comandament d'Incidents, que és un sistema de comandament estandarditzat i flexible que utilitza el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Aquest sistema permet la integració progressiva de mitjans en funció de la magnitud de l'emergència per assegurar la capacitat de decisió en l'escala de comandament.
 
Pla de protecció civil per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT)
El pla TRANSCAT s’actualitza per adaptar-lo a les noves dades de transport de  mercaderies perilloses per la xarxa ferroviària subministrades per l’operador RENFE, fruit de modificacions en la xarxa ferroviària com en el nivell de flux i perill d’alguns trams.
 
Pel que fa al traçat, la xarxa ferroviària ha patit una variació important. Ha entrat en funcionament un nou tram que uneix Granollers amb França a través del túnel del Pertús, entrant per l’estació de Le Soler. Anteriorment l’entrada a França es realitzava a través de l’estació de Portbou i existia un únic tram que unia Portbou amb Granollers, sense possibilitat de desviar-se durant el recorregut. Actualment, hi ha una bifurcació a l’alçada del municipi de Vilamalla que permet anar de Granollers cap a Portbou o bé cap a Le Soler.
 
Amb la situació anterior a la revisió del Pla TRANSCAT, hi havia 28 municipis obligats a tenir un Pla Municipal pel risc d’accidents en el transport de mercaderies perilloses per ferrocarril i 127 municipis recomanats. Ara, passa a haver-hi 76 municipis obligats i 79 municipis recomanats.
 
El Pla especial d'emergències sísmiques a Catalunya(SISMICAT)
El Pla especial d'emergències sísmiques a Catalunya (SISMICAT) s’ha revisat per adaptar-lo a les característiques sísmiques de freqüència moderada i de baixa intensitat que presenta Catalunya, i les necessitats detectades en el recent episodi sísmic a la costa front a les Terres de l’Ebre i  dels passats terratrèmols a Llorca (Múrcia) i L’Aquila, a la regió italiana d’Abruzzo, que han aportat noves dades per a la planificació de l’emergència post-sísmica.
 
S’ha actualitzat les dades de la planificació municipal, en l’estructura i organització del pla, en l’operativitat i en la implantació i el manteniment del pla.
 
Pel que fa al  canvis en la planificació municipal s’han modificat els criteris d’obligatorietat per elaborar plans d’actuació municipal (PAM) per sismes. En quant a l’estructura i organització del pla s’han revisat les funcions dels grups actuants.
 
En quant a l’operativitat del pla s’ha inclòs les situacions de notificació i la Pre-alerta en les fases del pla; s’han revisat els criteris per establir les fases o situacions del pla amb el desenvolupament dels criteris de dany o percepció i d’intensitat sísmica  i la inclusió de la comarca com a unitat d’afectació. També s’ha fet la revisió dels procediments d’actuació dels grups operatius.
 
Homologació de 46 plans d’emergència municipals (PAM) i de 57 plans d’autoprotecció (PAU) en instal·lacions municipals, hospitals, residències, universitats, esdeveniments i empreses privades
 
  • PAM INUNCAT (Inundacions): 3. Sant Vicenç de Torelló, Vilafranca del Penedès, Arnes (tots nous)
  • PEM (Pla Específic Municipal): 12. Monistrol de Montserrat (Correfoc), Solsona (Cavalcada de Reis), Cunit (Carnaval), 3 a Reus (Cavalcada de Reis, Festes de la Misericòrdia i Pla per possibles episodis de contaminació accidental del riu Ebre), 2 a Castellet i la Gornal (Festa Major i Mercat Medieval), Vilanova de Meià (Fira de la perdiu), Cambrils (Setmana catalana de la Vela) i Oliana (genèric per festes, fires, concerts, etc). Tots aquests són PEM nous. També s’ha homologat la revisió del PEM genèric per fires, concerts, fires, etc. de Salàs de Pallars.
  • PBEM (Pla Bàsic d’Emergències Municipals): 2. Llers i Cruïlles-Monells- Sant Sadurní de l’Heura (ambdós casos són revisions)
  • PAM INFOCAT (Incendis forestals): 21. Aiguafreda (revisió), Palau-solità i Plegamans (nou), Sant Martí Sarroca (nou), Abrera (revisió), Sant Climent de Llobregat (revisió), Rellinars (revisió), Dosrius (revisió), Canyelles (revisió), Granera (nou), Arenys de Munt (revisió), Sant Llorenç d’Hortons (revisió), Tordera (revisió), Vall-llobrega (revisió), Rasquera (nou), Hostalets de Pierola (revisió), Jorba (revisió), Santa Maria d’Oló (nou), Folgueroles (nou), Casserres (revisió), Vespella de Gaià (revisió) , Rubió (revisió).
  • PAM NEUCAT (Nevades): 2. Vilafranca del Penedès (nou) i La Fatarella (nou)
  • PAM SISMICAT (Sismes): 1. Calldetenes (nou)
  • PAM TRANSCAT (Transport de mercaderies perilloses): 1. Vilafranca del Penedès (nou)
  • PAM CAMCAT (Contaminació Accidental d’Aigües marines): 1. Calella (nou)
  • PAM PLASEQCAT (Accidents Greus en Establiments amb Substàncies Perilloses): 2. El Prat del Llobregat i Granollers (ambdós són revisions)
  • PAM RADCAT (Emergències Radiològiques): 1. Alcover (nou)
Els PAM per incendis ha estat el tipus de pla que més s’ha homologat, amb 21 plans (6 nous i 15 revisions). El segueix el PEM, que són els plans específics de cada municipi corresponents a les Festes Majors, carnestoltes, correfocs, i altres festes, fires o activitats de pública concurrència, amb 12 homologacions (11 nous i 1 revisió).
 
Per demarcacions, els 46 plans homologats avui es distribueixen així:
  • Barcelona: 20 (9 plans nous i 11 revisions)
  • Catalunya Central: 10  (6 nous i 4 revisions)
  • Tarragona: 7 (6 nous i 1 revisió)
  • Terres de l’Ebre: 3 (tots nous)
  • Girona: 3 (3 revisions)
  • Lleida: 1 (pla nou)
  • Alt Pirineu i Aran: 2  (1 nou i 1 revisió)
A més, avui s’han homologat 54 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, hospitals, residències, universitats, esdeveniments i empreses privades. L’objectiu dels PAU és assegurar l’aplicació de mesures d’autoprotecció en les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions i les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter.