Els malalts crònics vulnerables rebran ajudes per comprar medicaments

Les sol·licituds s’hauran de presentar als centres d’atenció primària

La Torre
24 d'abril del 2014
A partir de l’1 de maig, entrarà en vigor una instrucció del CatSalut, que preveu que els malalts crònics o amb una patologia greu de llarga durada només pagaran el 10% dels medicaments. S’estableix un límit màxim d’aportació mensual de 8,26 euros per pacient. D’aquesta manera, es redueix el percentatge d’aportació de l’usuari en la prestació farmacèutica ambulatòria, que anirà a càrrec del CatSalut, mentre duri la situació de fragilitat de la persona.
 
Els sol·licitants hauran de tenir una renda bruta màxima de 24.000 euros a l’any
Aquesta prestació té com a finalitat donar resposta a les necessitats de les persones amb malalties cròniques i en situació de vulnerabilitat social. La persona sol·licitant haurà d’acreditar els requisits següents:
  • Tenir una patologia greu de llarga durada o malaltia crònica per la qual està rebent un tractament de llarga durada.
  • Tenir reconegut un grau de disminució igual o superior al 65%.
  • Disposar d’una renda familiar bruta màxima anual de la unitat familiar o de la unitat econòmica de convivència de 24.000 euros a l’any.
  • Presentar una situació econòmica i social per la qual les despeses (despesa mínima mensual) que es generen per l’accés a la prestació farmacèutica ambulatòria comportin una situació de vulnerabilitat en el dret a la salut.

On es presenta la sol·licitud?
Les sol·licituds s’hauran de presentar als centres d’atenció primària. Aquestes sol·licituds han d’anar acompanyades de tota la documentació necessària que estableix el procediment. El ciutadà rebrà la resolució del Servei Català de la Salut.

Per disposar de més informació, les persones interessades poden trucar al 061 CatSalut Respon, accedir al web del CatSalut i també informar-se als centres d’atenció primària.
 
Durada de la reducció i obligacions del sol·licitant
L’atorgament de la reducció del percentatge d’aportació de l’usuari en la prestació farmacèutica ambulatòria tindrà una durada màxima de tres anys. Quan acabi aquest termini, caldrà demanar la renovació de la sol·licitud.
 
Les persones que es beneficien d’aquesta mesura han de comunicar al Servei Català de la Salut qualsevol modificació que comporti no complir els requisits acreditats quan es va concedir.
 
El CatSalut garanteix el dret a la salut a col·lectius que es troben en situació de risc i fragilitat social
Amb aquesta mesura, el CatSalut vol eliminar determinades barreres econòmiques i socials que són un impediment per a l’accés a la prestació farmacèutica ambulatòria. I, per tant, vol garantir el dret a la salut a la població en especial situació de risc i fragilitat social seguint el que estableix el Pla de salut.
 
Més informació:
Reconeixement de la reducció del percentatge d’aportació de l’usuari en la prestació farmacèutica ambulatòria a càrrec del CatSalut