El Sant Jordi de l'estelada

Milers i milers de persones han omplert els carrers de Terrassa aquest dimecres per celebrar la Diada dels llibres i les roses | "L'analfabeta que va salvar un país", de Jonas Jonasson i "Las tres bodas de Manolita", d'Almudena Grandes, els llibres més venuts

La Torre
23 d'abril del 2014
Una gran estelada ha lluït a la plaça Vella per la Diada de Sant Jordi Foto: L. T.

Passejar aquest dimecres a la tarda pel centre de Terrassa semblava missió impossible. Milers i milers d'egarencs han omplert els carrers amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que enguany a més dels llibres i les roses també ha tingut una clara protagonista: la senyera. Més visible que mai, les parades i els balcons han lluït les quatre barres en un dia en què les reivindicacions polítiques tampoc han estat exemptes. També l'estelada s'ha pogut trobar en diversos establiments i parades, tot i que la més impressionant per les seves dimensions gegantines s'ha vist a la plaça Vella.

Aquest Sant Jordi, es vulgui o no, ha estat marcat per la consulta del 9-N. La proximitat en la data de la consulta i la reclamació de poder exercir el dret a decidir i els darrers esdeveniments en l'àmbit social ( les amenaces d'il·legalització de l'Assemblea  o l'anunci de la nova mobilització pel dia 11S ), i polític ( les darreres declaracions del president Mas ) han tingut el seu pes en una diada que continua sent viscuda com a festiva, malgrat ser dia laboral.

Menys roses
No ens podem oblidar però dels dos tradicionals protagonistes, els llibres i les roses, que han omplert fins a 270 punts de venda escampats per tota la ciutat. A més de les parades més habituals d'entitats, associacions, clubs i partits polítics, enguany des de l'Ajuntament també s'han organitzat visites guiades a l'edifici Muncunill o a la Masia Freixa. Sense oblidar que la plaça Vella ha acollir actuacions del Drac de Terrassa o dels Bastoners. 

Pel que fa a les roses, la jornada no ha anat tant bé com es preveia. Des del president de l'associació d'Empresaris Majoristes de Mercabarna-Flor, Miquel Batlle, la venda de roses al país ha caigut un 15%, fins als sis milions, en part per l'increment de l'IVA que ha passat del 8 al 21%.

La rosa més demandada ha estat la tradicional de cada any, la vermella (entre el 80% i el 85% de les vendes), seguida de la blanca i la groga, tot i que pels més agosarats també n'han pogut comprar de taronges, blaus, multicolors, serigrafiades amb escuts i banderes i roses que, de manera natural, tenen els colors groc i vermell de la 'senyera'. Per les parades de Terrassa se n'han pogut veure per tots els gustos i per a totes les butxaques, des de la més simple que en parades d'estudiants o d'entitats solidàries es podien adquirir per 2 o 3 euros, fins a les més ben ornamentades i de tija llarga amb forma de ram i fins i tot amb gerro inclòs que ja s'enfilaven als més de 30 euros.

Els més venuts
Quant als llibres, un dels moments més esperats és quan s'elabora el primer rànquing del Gremi dels Llibreters de Catalunya sobre els títols més venuts a les llibreries. En aquests moments i amb poca probabilitat que es modifiqui, la classificació l'encapçala "L'analfabeta que va salvar un país", de l'autor suec Jonas Jonasson, en categoria de ficció i "La frontera invisible", de l'esportista Kilian Jornet, en no ficció són els llibres més venuts en llengua catalana d'aquest Sant Jordi. En llengua castellana, per la seva banda, "Las tres bodas de Manolita", d'Almudena Grandes, en ficció i "La gran desmemoria", de Pilar Urbano, en no ficció, encapçalen els rànquings.

Enguany també cal afegir la llista dels ebooks més més venuts durant el dia de Sant Jordi, segons el rànquing d'Amazon.es dels títols digitals més descarregats de la jornada. 'Cien años de Soledad', de Gabriel García Márquez, i 'Perduda', de Gillian Flynn, de ficció i castellà i català, respectivament, encapçalen la llista. Destacar però, que entre els més buscats hi hagut 'Jo confesso', de l'escriptor egarenc Jaume Cabré, que s'ha col·locat en quarta posició.

Malgrat no sortir a la llista dels més venuts, els escriptors locals també han tingut el seu moment de glòria. Molts d'ells han estat signant llibres durant tot el dia en les diferents parades organitzades per les llibreries de la ciutat. Entre els autors més sol·licitats que per aquesta Diada hi ha hagut Miquel Castells que ha firmat examplars de la seva novel·la "Entre tres aigües" o Gemma Solsona que ha viscut la seva primera Diada amb "Res a perdre" com tamb Anna Espí que ha debutat amb "El misteri de Cinnamon". També els escriptors Tessa Julià o Kim Amate han fet acte de presència en la Diada egarenca.