Cinquanta llibres per regalar aquest Sant Jordi

Una selecció d'autors catalans pel 23 d'abril

Esteve Plantada/Nació Digital
23 d'abril del 2014
Catalunya viu un any més la diada de Sant Jordi Foto: Marina Bou

Deia Emili Teixidor que "a Catalunya no tenim petroli, però sí bona literatura ". L’arribada de Sant Jordi fa que recuperem les paraules de l’escriptor de Roda de Ter gràcies al bon moment que viu la "indústria del llibre" del país, que mostra una bona salut, molta energia i un ventall ampli i divers d’autors, editors i llibreters. Un triangle que és format per editors petits que es reinventen, que aposten per la qualitat i que fan gran i divers el ventall; per noves llibreries especialitzades, properes i singulars; i per uns autors que mostren la vitalitat d’una literatura activa, diversa i exigent.

En aquest sentit, Sant Jordi 2014 arriba amb moltes novetats, però, sobretot, amb molts bons llibres. La llista és molt extensa i compta amb autors consagrats, autors premiats, autors joves, d’altres encara més joveníssims, autors mediàtics, contes, novel·les de tota mena i propostes úniques que dibuixen el mapa d’una cultura que no té petroli, però que sí que és capaç de fer bona literatura. En la següent llista, formada per 50 llibres en català –que en podrien haver estat alguns més– escrits per autors catalans, es troba una selecció de les novetats més interessants per regalar aquesta diada. Bon sant Jordi. 

NOVEL·LA

Els nois , Toni Sala.
L’Altra, 2014. PVP: 16€

Aquest Sant Jordi viu la irrupció, amb molta força, de 'L’Altra', una editorial que neix amb un catàleg reduït on hi ha molt bones propostes. A banda del darrer premi Documenta ('La nostra vida vertical', de Yannick Garcia) i de la traducció de James Salter ('L’última nit'), publica l’esperat retorn de Toni Sala, 'Els nois'. El llibre confirma l’autor com una de les grans veus de la literatura catalana actual i confirma, també, l’aposta d’una editorial que comença fort i que té per endavant un llarg camí ple d’èxits.

Mars del Carib , Sergi Pons Codina.
Edicions de 1984. PVP: 17,50€

Contundent, àgil, fresca, irreverent i molt, molt divertida. Així és la primera novel·la de Sergi Pons Codina, una gran estrena que esdevé un cop de puny, sense miraments. La història es centra en els personatges i en les desventures que poblen els 'Mars del Carib', un antre de la vila de Sant Andreu. Un lloc que és un santuari per a petits delinqüents, un paradís de felicitats artificials i l’escola de la vida per a en Blai i els seus amics.

L’altra , de Marta Rojals.
RGB, 2014. PVP: 18€

La segona i esperadíssima novel·la de Marta Rojals, que va irrompre de manera fulgurant a l’escena literària catalana amb 'Primavera, estiu, etc.' i que confirma el seu talent amb 'L’altra', un llibre sobre els canvis, sobre l’atzar, sobre transformacions vitals i exigències, crisis i equilibris. Una aposta segura.


Una dona meravellosa , de Joan Jordi Miralles.
Labreu Edicions, 2014. PVPV: 16€

Labreu segueix apostant per autors contemporanis i per obres de pes innegable amb la col·lecció 'la Cicuta'. 'Una dona meravellosa' explica el viatge de la Neus, que, malgrat tenir-ho tot, "desitja canviar radicalment la vida grisa que li ha tocat viure". Novel·la sense subterfugis, que atrapa de manera visceral i tot "un cant a la vida viscuda sense límits ni miraments". Dins de la mateixa col·lecció, cal destacar també la darrera obra de Marc Masdeu, 'Peus de fang', un llibre que ofereix una nova mirada sobre la guerra civil.

L’endemà de tot , de Lluís Calvo.
Raig Verd, 2014. PVP: 16,50€

El poeta, narrador i assagista Lluís Calvo torna a la narrativa amb 'L’endemà de tot', una història d’amor atípica, magnètica i de ritme impecable. A les seves pàgines hi habiten una galeria de perdedors en una ciutat sòrdida que fa temps que ja és morta. A banda d’aquesta novel·la, Calvo també presenta 'Llegat rebel', el seu darrer poemari, publicat per Edicions Terrícola.

L’horitzó primer , de Joan Todó.
L’Avenç, 2013. PVP: 18€

Després de publicar els poemaris 'Los fossils (al ras)' i 'El fàstic que us cega' i el recull de contes 'A butxacades', tots tres a Labreu, Joan Todó publica a L’Avenç 'L’horitzó primer', un llibre que és un viatge invers als orígens, una descoberta i un retrat d’un paisatge, d’un temps i d’un món. A través de textos lúcids, clarividents i lírics, Todó fa de testimoni d’un moment vital que el descriu i que l’interroga (qui és l’escrivent, qui és el protagonista?) i que també ens descriu a tots nosaltres.

La cinquena planta , de Manuel Baixauli.
Proa, 2014. PVP: 17,50€

Després del gran èxit de 'L’home manuscrit', Baixauli torna amb un relat intens i sensible, que atrapa, embolcalla i hipnotitza. Escrit a partir d’una experiència personal, el llibre és ple de personatges singulars i d’una obsessió: l'última, misteriosa i inaccessible cinquena planta del sanatori.


Les cròniques del déu coix , de Joan-Lluís Lluís.
Proa, 2013. PVP: 18€

Joan-Lluís Lluís ha escrit una petita joia que mostra el recorregut, de Grècia fins a Sicília, per la vida d’Hefest, déu del foc i l’únic de les antigues divinitats paganes que sobreviu després de l’arribada del cristianisme. Una faula escrita amb mestria per una veu singular, irònica, poètica i que sempre resulta entenedora i oberta al plaer del lector.

Dies de frontera , de Vicenç Pagès Jordà.
Proa, 2014. PVP: 21,50€

El guanyador del darrer premi Sant Jordi demostra que també és possible que una gran obra vagi unida al nom d’un premi de renom. Després del gran èxit d’'Els jugadors de Whist', Vicenç Pagès Jordà torna amb una història d’amor fronterer que mostra la relació entre en Pau i la Teresa, dos protagonistes que faran que el lector es commogui, es diverteixi i es repensi al llarg de més d’un centenar de capítols que dibuixen una brillant "imatge en moviment".

Totes les estacions de França , d’Oriol Ponsatí-Murlà.
Empúries, 2014. PVP: 16€

Oriol Ponsatí-Murlà teixeix un thriller ple d’interrogants i de possibilitats en aquesta novel·la que es converteix en un gran joc narratiu –i irònic– que encreua temps diversos, enfocaments i personatges. L’excusa, les preguntes que sorgeixen després de l’aparició d’una notícia al diari que llegeixen un escriptor real i un de fictici: "Troben vint quilos d’or en un tren regional al sud de París i ningú els ha reclamat".

Cafè Barcelona , de Joan Carreras.
Proa, 2013. PVP: 19€ 
La darrera obra de Joan Carreras, guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona 2014, és una novel·la colpidora, feta de silencis i plena d'alegries i tragèdies compartides. L'autor ens proposa una visita al Cafè Barcelona del centre d'Amsterdam, on la Greetje ha refet la seva vida al costat de la Roos després de la mort del marit. L'Arjen, el seu fill, torna de Srebrenica i, al cap de poc, l’Annabel, la filla de la Roos, se sent empesa a voltar món. Quatre presències en el dia a dia del cafè, així com també els secrets que amaga la vida.

Totes les cançons parlen de tu , de Xavi Sarrià.
Sembra llibres, 2014. pVP: 16,50€

Xavi Sarrià ens submergeix en la València dels anys noranta, una època en la qual es van viure les batalles socials, culturals i polítiques que ajuden a explicar la societat dels dies d’avui. Amb aquest teló de fons, 'Totes les cançons parlen de tu' s’endinsa en les ferides que s’obriren i teixeix una emotiva teranyina afectiva entre els protagonistes i el lector.



NOVEL·LA NEGRA, MISTERIS, CRIMS

Eufòria , de Xavier Bosch.
Proa, 2014. PVP: 19,50€

L’última novel·la de la trilogia protagonitzada per Dani Santana, 'Eufòria', comença amb el periodista enguixat de dalt a baix en un hospital després d’un intent d’assassinat. La recepta torna a ser la de l’èxit de les altres dues entregues: periodisme, veritats, mentides, poder, corrupció i un paisatge que s’assembla massa al món real.

Les mans del drac , Sebastià Bennasar.
Llibres del delicte. PVP: 13,95€

Sebastià Bennasar ha escrit un thriller addictiu que presenta la cara més negra de la festa del llibre a Catalunya, amb un Sant Jordi ple de cadàvers, religió i exorcismes. Per si això no fos prou, l’editorial Llibres del delicte també ofereix una bona dosi de misteri i crim amb 'Elles també maten', un recull a cura d’Anna Maria Villalonga que conté relats de Margarida Aritzeta, Teresa Solana, Carme Torras, Maria Carme Roca o Núria Cadenes, entre d’altres.

L’ètica , de Sebatià Jovani.
Alrevés Editorial, 2014. PVP: 18€

El meticulós i desenganyat Hèctor Beltrán i els seus homes s'enfronten al rastre de crims que un assassí anomenat Kakurenbo està deixant al seu pas: el cos esquarterat d'un noi de tretze anys i la deseperació d'una altra noia de la mateixa edat. Sebastià Jovani mostra a 'L’ètica' una galeria de grans personatges, ambient sòrdid i un argument que mostra pistes de manera precisa i intel·ligent.

Dibuix a les fosques , de Jaume Benavente
Meteora, 2014. PVP: 19,50 €

La inspectora Marja Batelaar s’enfronta a un complicadíssim cas de mort violenta originat als carrers i canals d’Amsterdam que la farà viatjar per una Europa on el passat fosc retorna per sacsejar-ho tot. Jaume Benavente construeix una novel·la policíaca minuciosa que va fent encaixar totes les peces amb paciència.

Les escopinades dels escarabats , d'Andreu Martín
Bromera, 2014. PVP: 

Andreu Martín torna amb el seu darrer llibre, guanyador del Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, als carrers i a la foscor de Barcelona. Tot es desencadena quan dos socis d'una assessoria financera són assassinats brutalment. El crim fa que s'origini una gran operació comercial que esquitxarà a un personatge poderós d'allò més inquietant.



NOVEL·LA HISTÒRICA, UCRÒNICA I DISTÒPICA

Els ambaixadors , d’Albert Villaró.
Destino, 2014. PVP: 21,95€

L’andorrà Albert Villaró situa la seva darrera novel·la a l’any 1949. Catalunya és independent des dels Fets d’Octubre de 1934 i es refà de la invasió nazi. A l’Espanya tenebrosa del dictador Sanjurjo, un grup d’espies a la reserva, encapçalats pel mític mossèn Farràs, intenten desactivar l’amenaça sorda que posa en perill la supervivència de la jove República Catalana. 'Els ambaixadors' juga amb la història, amb humor, amb molta imaginació i amb la precisió d’un mecanisme de rellotgeria.

Defensors de la terra , de Ramon Gasch i Andreu González.
Columna, 2013. PVPV: 20€

Recuperant els personatges de 'Bon cop de falç!', els autors ara ens expliquen com la lluita dels catalans continua quan els pagesos del comtat del Rosselló s’aixequen contra l’ocupació francesa de la Catalunya Nord. La dinastia dels Martí segueix endavant amb noves aventures i amb la descripció d’un dels moments més obscurs de la història del nostre país.

Germans del sud , Héctor Bofill.
Edicions 62, 2014. PVP: 21,50 €

L’any 1213, les tropes catalanes van obtenir una victòria aclaparadora a la batalla de Muret i aquest fet va marcar decisivament el seu destí. En poc temps Catalunya es va convertir en un dels grans imperis de l’Europa occidental i amb mà de ferro va imposar la seva hegemonia en els territoris veïns. Hèctor Bofill capgira els termes de la història a 'Germans del sud', i ens ofereix una epopeia amb molt d’humor que arrossega el lector per un huracà de lluites de po¬der i de passions viscerals. La narració d’un conflicte que pot evocar un món fruit d’una imaginació literària desbordant o de la realitat profunda que vivim en el present.

L'enigma Colom , de Maria Carme Roca.
Columna, 2014. PVP: 20€

Any 1493. L’almirall Colom ha tornat de les Índies Occidentals i prepara una altra expedició, mentre Guerau de Gualbes, que havia treballat a les seves ordres, es veu obligat a amagar-se dels seus enemics en una Barcelona que procura mantenir les seves institucions d’autogovern malgrat els intents del rei Ferran per controlar-les. Amor, acció i intriga en una en una teranyina de venjances, interessos i conspiracions creuades que tenen com a nexe d’unió l’almirall Colom i el seu gran projecte.

Barcelona no existeix , de David Castillo.
Empúries, 2014. PVP: 16 €

El poeta i narrador David Castillo ens ofereix una distòpia que ens descriu una Barcelona del futur sense lleis, orgiàstica i desestructurada. Lúcid i desencantat, el protagonista és un periodista de 78 anys que rep un feix de bitllets d’un home del poder perquè faci de mitjancer per restablir la pau a la ciutat. Tot es complica quan aquest home és assassinat i la investigació el porta a pisos de l’Eixample convertits en santuaris d’orgies decadents i bars amb el perfum de l’absenta.

La peixera , Maiol de Gràcia Clotet.
Periscopi, 2014. PVP: 18€

Josep E. es desperta immobilitzat davant d'una paret de totxanes. Qui el té presoner? Què volen d'ell? Uns torturadors sense rostre l'obligaran a dur la seva voluntat a l'extrem, destruint-lo una vegada i una altra. Mentrestant, el món pateix canvis sinistres. La peixera és una novel·la distòpica que ens submergeix en l'atmosfera angoixant d'una Barcelona esquinçada en zones on impera un terror anònim, i que ens força "a plantejar-nos els límits de la lleialtat i l'amor, de les conviccions i de la resistència".

El cementiri , Gerard Guix.
Columna, 2014. PVP: 17,95€

En un futur no gaire llunyà, estarà prohibit enterrar els morts per falta d’espai a la Terra. Només els més rebels o idealistes, intentaran trencar aquesta norma castigada amb duresa. Inspirat en els mons distòpics de '1984' de George Orwell, 'Fahrenheit 451' de Ray Bradbury i 'Els androides somien xais elèctrics?' de Philip K. Dick, Guix dibuixa una original faula futurista plena de personatges tortuosos.



ASSAIG POLÍTIC

Catorze de cara al 2014 , d’Eva Piquer.
Acontravent, 2014. PVP:€

Catorze catalans il·lustres són entrevistats per Eva Piquer, des de 2008 fins a l'actualitat, en el que ha esdevingut un dels períodes més convulsos i apassionants de la història de la Catalunya contemporània. Tots ells són gent amb moltes coses a dir: Albert Sánchez Piñol, Joan Triadú, Lluís Llach, Montserrat Abelló, Salvador Giner, Jaume Cabré, Mònica Terribas, Joan Margarit, Joaquim Maria Puyal, Josep Maria Espinàs, Anna Veiga, Josep Carreras, Montserrat Carulla i Isona Passola.

Anatomia d'un desengany , de Germà Bel.
Destino, 2014. PVP: 19€

Germà Bel, autor d''Espanya, capital París' escriu sobre el creixement accelerat del suport a la independència que ha patit Catalunya en els últims anys. El llibre dissecciona els problemes de la relació entre Catalunya i Espanya, en particular la dinàmica del conflicte entre grups, els seus efectes sobre les relacions territorials i les conseqüències que tenen en el funcionament de l'Estat.

9N 2014 , de Jaume Barberà
Ediciones B, 2014. PVP: 15€

El 9 de novembre de 2014 és el dia que il·lusiona una bona part de catalans i que, alhora, preocupa els defensors de l’statu quo i de l’establishment. Jaume Barberà ofereix, en aquesta conversa amb Josep Maria Fonalleras, una descripció del malestar i de l’ofec d’un poble, i torna a denunciar amb dades "la connivència dels mandataris amb els interessos dels poderosos". Un exemple clar de les idees que defensa el popular periodista, que no entén independència sense regeneració i que veu aquesta oportunitat històrica com una eina per construir un futur millor.

Carta a un indecís , d’Eduard Voltas.
Ara Llibres, 2014. PVP: 9,90€

Que suposarà la independència per a Catalunya? Eduard Voltas presenta un llibre amb tots els arguments per dir "Sí". El moment que viu el país és un dels més transcendentals per definir el seu futur i quan els ciutadans siguin convocats a les urnes hauran de tenir una opinió raonada, clara i meditada del vot que emetran. El llibre, escrit en format carta, s’adreça obertament a tots aquells ciutadans que dubten. Un text breu que és escrit amb passió i farcit de raons i d'arguments.

2014 , de Josep-Lluís Carod-Rovira.
Pagès Editors, 2014. PVP: 18€

Quan Josep-Lluís Carod-Rovira parlava del 2014, tothom el titllava de boig o de visionari. Després del fracàs de l’estatut i del tancament d’Espanya al reconeixement institucional de la nació catalana, a '2014', Carod-Rovira hi explica el pas de l’independentisme emocional, minoritari, a l’independentisme polític, majoritari, el camí que va del nacionalisme defensiu a la construcció d’un projecte nacional per a una societat moderna que es vol lliure i amb qualitat de vida. 

17:14 L'hora del poble , d’Anna Rosenfeld i Joan Serra
Ara llibres, 2014. PVP:18,90€

A les 17.14h de l’Onze de Setembre del 2013, Catalunya es va donar la mà en la història Via Catalana que va donar la volta a mig món. El llibre explica tot el camí que va fer possible l'èxit de la iniciativa –una cadena humana pacífica i democràtica– d'una diada que passarà a la història com el símbol del compromís d’un poble amb la seva llibertat. 

Espanya contra Catalunya , de Jaume Sobrequés.
Editorial Base, 2014. PVP: 14,90€

Subtitulat com "Crònica negra d'un simposi d'història", el llibre esdevé una mostra altament significativa de l’animadversió que el procés sobiranista català està despertant en el món intel·lectual, cívic i mediàtic espanyol i de la tebiesa amb què és defensat per algunes persones significatives de la societat catalana. Un llibre que vol denunciar amb fermesa "l’actitud dels enemics de sempre de Catalunya".

La nació necessària , de Joan Vergés Gifra.
Angle editorial, 2014. PVP: 18€

Premi Ramon Trias Fargas d’Assaig Polític, 'La nació necessària' és un assaig de filosofia política on s’identifiquen els millors arguments a favor de la causa catalana. Al llibre s’aborden fonamentalment tres qüestions: Quins són els millors arguments a favor de la política lingüística catalana? Quina és la millor justificació del dret a la secessió de Catalunya? Fins a quin punt podem afirmar que l’ideal democràtic juga a favor del dret a decidir dels catalans?

Per què sí a la idependència? , d'Oriol March.
Deu i onze edicions, 2014. PVP:18€

'Per què sí a la idependència?' dóna veu a dues dones fonamentals del procés sobiranista català: Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, i Carme Forcadell, presidenta de l'ANC. i elles reflexionen en aquest llibre sobre la situació del país, la viabilitat d'una Catalunya independent, els valors que l'han de presidir i el procés polític que s'ha obert per arribar-hi.



RELATS, CONTES

La nostra vida vertical , Yannick Garcia.
L’Altra, 2014. PVP: 16€

Si l’any passat era Albert Forns quin sorprenia amb un Premi Documenta fresc, divertit i amb personalitat, aquest any és Yannick Garcia qui n’agafa el relleu. 'La nostra vida vertical' és un conjunt de relats de varietat d’estils, pulcres, elegants i tèrbols que confirmen l’autor com una de les veus del futur i del present de la literatura catalana.

Cançons d’amor i de pluja , de Sergi Pàmies.
Quaderns Crema, 2013. PVP: 12€

Sergi Pàmies reinterpreta els clixés del romanticisme arquetípic i les servituds de la hipocondria sentimental en el seu darrer llibre, format per vint-i-sis contes. Més depurat i contingut que mai, 'Cançons d’amor i de pluja' reflexiona sobre la vulnerabilitat i els rituals més absurds de l’edat madura, sobre les aigües estancades de l’amor, la dependència de la memòria heretada i el dolor pels absents.

Alteracions , d’Adrià Pujol.
Les Males Herbes. PVP: 12€

Les Males Herbes es presenta com una editorial que té "una altra manera d’entendre la literatura en català". I el seu catàleg així ho demostra, sense vacil·lacions, perquè és valent, arriscat, honest i apassionat. Aquest Sant Jordi presenta novetats com les 'Simulacions de vida', d’Enric Herce, un intel·ligent thriller de ciència-ficció o 'La barca d’Isis', de Joan Oller, un llibre de culte publicat l’any 1933. Però cal no perdre de vista grans joies com 'Alteracions' d’Adrià Pujol, un artefacte carregat d’ironia i "que juga amb la tensió i l’absurd per mantenir el lector expectant fins a l’últim moment".

Mai no sé què fer fora de casa , de Neus Canyelles.
Proa, 2014. PVP: 17€

Darrer premi Mercè Rodoreda de contes, Neus Canyelles fa una reinterpretació dels contes clàssics i universal que més li agraden a 'Mai no sé què fer fora de casa'. L'obra homenatja Carver, Andersen, Txèkhov o Gógol, autors dels quals en captura l'essència per explicar una nova història, amb un nou context, amb nous personatges i noves circumstàncies.



RECORDS, MEMÒRIES, VIATGES, ESTUDIS

Lisboa direcció París , de Manuel Foraster.
Tusquets, 2014. PVP: 18€

Després de Factures pagades, primera entrega de la trilogia 'Foraster de Fora', Manuel Foraster publica 'Lisboa direcció París', una novel·la en què el protagonista deixa enrere Nàpols per iniciar noves aventures que el duran per Portugal i per la capital de França. Retrat d’una generació lletraferida i cosmopolita, el llibre és ple d’humor, d’enginy i de personatges "cultes, esnobs i extravagants", amb ressons de les plomes de Pla, Gaziel o Xammar.

El somni de Lucreci , de Martí Domíngez.
Proa, 2014. PVP: 22€

Darrer premi Carles Rahola d’assaig, 'El somni de Lucreci' és un treball acurat, deliciós i fascinant on Martí Domínguez ens explica com Lucreci va il·luminar les ments dels científics i els filòsofs que van atrevir-se a mirar el món sense dogmatisme ni preceptes religiosos. Sobre la força de l’art, d’un poema o de l’humanisme.


El nét del pirata , de Manuel Cuyàs.
Proa, 2014. PVP: 17,50€

Manuel Cuyàs evoca a 'El nét del pirata' la història de la seva família i el descobriment d’un món que canvia i que té un punt àlgid en la nevada del 62. Memòria, records i vivències a través d’uns ulls que reviuen el passat amb una prosa amena.


Barcelona a cau d’orella , de Xavier Theros.
Comanegra, 2014. PVP: 24€

Un llibre ideal per a conèixer tots els secrets i els indrets més amagats de la Barcelona més viva, amb fotografies de Consuelo Bautista. Ple d’anècdotes i de curiositats, Xavier Theros ens ofereix un magnífic retrat humà de la ciutat i del seu patrimoni intagible. La crònica d’una ciutat que és plena de secrets que mereixen ser explicats en veu baixa.

Un bohemi al cabaret del món , de Quim Torra.
Acontravent, 2014. PVP: 20€

Un llibre que és una revelació, una joia i tota una troballa, de la mateixa manera que ho és el seu personatge central: Manuel Fontdevila i Cruixent, periodista català, granollerí immortal, cul inquiet i ploma de paraula afilada. Un ingent retrat d’una època, d’un temps i d’un país de la mà de Quim Torra.


Un traficant d'idees a les fronteres de l'art , de Vicenç Altaió
Comanegra, 2013. PVP: 24€

Vicenç Altaió, el traficant d'idees, pren el pols a la creació cultural i artística contemporània al nostre país i dóna testimoni del potencial que té Catalunya en aquest camp. Amb un disseny excepcional de Comanegra, l'obra és una excel·lent mostra d'articles i textos que fan pensar, que agiten, remouen i que són la crònica viva de l'art que sorgeix de l'arquitectura, del cinema, del periodisme, de la recerca científica i identitària, de la música, la fotografia, internet, entre d'altres.

Els vençuts , Xavier Benguerel
Edicions de 1984, 2014. PVP: 18€

Xavier Benguerel, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1988, moria a Barcelona el 1990. Nascut el 1905 al Poblenou, va viure la guerra civil del primer a l’últim dia. En aquest llibre, ens explica la tràgica aventura dels pocs que van poder esquivar els camps de concentració un cop arribats a França i dels molts que, desgraciament, hi van anar a parar. Un testimoni necessari i literàriament emblemàtic.



POESIA

La Nosa , de Marc Romera.
Proa, 2014. PVP: 16€

Darrer premi Carles Riba, 'La Nosa' consolida –si és que no ho estava ja– l'obra de Marc Romera com una de les més interessants i imprescindibles de la literatura catalana actual. Presentat com un llibre de poemes en (falsa) prosa "on la mètrica amagada es lliura al caràcter generatiu de ritme i música verbal". Incomunicació en l’era de la hipercomunicació, desubicació, l’estupidesa universal, la mort, la reflexió metapoètica són, entre d'altres, els principals temes que teixeixen el fil poètic d'un llibre on el lector també esdevé protagonista.

Llambreig , de Josep Porcar
Tria Llibres, 2014. PVP: 13€

Josep Porcar és el responsable de 'Blogs de Lletres', el primer hiperblog català de literatura a la Xarxa. Aquest Sant Jordi publica nou llibre, 'Llambreig', editat amb cura per Tria Llibres, una obra que demostra un llenguatge poètic singular on és possible que hi convisquin solidesa i subtilitat i, alhora, una estructura equilibrada i tremolosa. 

Ningú més i l’ombra , de Màrius Sampere.
Proa. 2014. PVP: 16€

Màrius Sampere és una de les veus més admirades, respectades i rellegides de la poesia catalana actual. Autor d'una obra extensa, profunda i brillant, sempre sap atrapar el lector amb un verb poderós que fa remoure. Poemes que parlen dels homes i de les dones, de les emocions, de les seves tragèdies, del dolor que conté una vida plena.

Mort d'un aviador tartamut , de Lucia Pietrelli.
Adia edicions, 2013. PVP: 10€.

Adia és una de les noves editorials especialitzades que irrompen amb molta força –i propostes ben interessants– en el panorama poètic català. Una bona mostra és aquest instens recull que signa Lucia Pietrelli, una "temptativa de mapa atmosfèric interior". Enguany, a més, impulsen, conjuntament amb Edicions Poncianes, Lapislàtzuli iEdicions Terrícola la iniciativa conjunta de #ZonaPoesia.

Quanta aigua clara als ulls de la veïna , de Jaume Coll.
Edicions de 1984, 2014. PVP: 12,50€

Trenta-vuit poemes escrits i reescrits al llarg dels darrers quatre anys formen el llibre de Jaume Coll, baixista del grup Obeses i un autor que cal descobrir. A banda d'aquest llibre, Edicions de 1984 presenta un destacadísism ventall de bona poesia, on destaquen 'T'hi sé', d'Enric Cassasses, i la immensa traducció de 'Fulles d'herba' de Walt Whitman que ha preparat amb cura, precisió i foc lent el poeta Jaume C. Pons Alorda.

El terra i el cel , d'Eduard Escoffet
Labreu Edicions, 2013. PVP: 12€

Parlar de poesia i fer-ho d'Alabatre i de Labreu és una aposta segura. Amb un ventall ampli de novetats a tenir en compte (els nous llibres de Laia Llobera, Felip Costaglioli, Montserrat Rodés, Daniel Busquets o Marcel Riera, entre molts d'altres), destaquem el segon poemari d'Eduard Escoffet, un esdeveniment que fa explosionar el llenguatge i que és breu, intens, sofisticat, rigorós i proper.