Ballart: «Les processons, part de l'esperit de Terrassa»

L'alcalde de Terrassa reflexiona sobre la Setmana Santa i afirma que "l'espai públic és i ha de ser de tothom"

La Torre
21 d'abril del 2014
L'alcalde va assistir a la processó del Encuentro, a les Arenas Foto: Jordi Ballart

L'alcalde de Terrassa ha fet una nova entrada al seu blog , aquesta vegada dedicada a la Setmana Santa. Jordi Ballart explica, en primer lloc, que ha aprofitat aquests dies per "fer tot allò que no pots fer en altres èpoques: quedar amb els amics, passejar, sortir a prendre alguna cosa, anar al cinema o al teatre, comprar… I fer les feines pendents de casa, com suposo que fa tanta gent: netejar a fons, per exemple aquelles coses que fa tanta mandra, com el forn, sota el llit, alguns racons..."

A part de la vessant més personal, l'alcalde també destaca com a fet rellevant d'aquests dies la seva presència a la processió del Encuentro, al barri de Les Arenas. Ballart aprofita aquesta circumstància per parlar sobre la religió i la repercussió que aquesta té en la ciutat. "Al marge de les creences religioses de cadascú, hi ha moltes tradicions de Setmana Santa que formen part del nostre patrimoni cultural col.lectiu. Les processons, per exemple, que no a tot arreu tenen l’espectacularitat d’algunes ciutats d’Andalusia, però que també expressen valors culturals profundament arrelats a moltes ciutats catalanes. Com Terrassa, clar".

Sobre la vessant religiosa, el socialista explica que "participant en la processó, amb respecte i interès envers aquesta tradició, t’adones del valor cívic que tenen també aquestes expressions de la religiositat popular, estretament vinculades en molts casos a les arrels andaluses de tantes persones i famílies de la nostra ciutat". Ballart subratlla que "per a mi, l’espai públic és i ha de ser de tothom, aquesta és la grandesa del nostre model de societat i una mostra dels valors de convivència i diversitat en els quals ens reconeixem".

Tot i que deixa clar que "no m’estaré de denunciar actuacions o prohibicions que no tenen res a veure amb les creences: el tracte a les dones com si fossin de segona categoria, la negativa absoluta al sacerdoci femení, el menyspreu a l’amor i el matrimoni entre persones del mateix sexe, els casos de corrupció o d’abusos intolerables, l’agressió a les dones que significa l’impuls a una legislació retrògrada en matèria d’avortament…" també diu que com alcalde "he de tractar de manera diferent una cosa i l’altra. Les processons expressen també una part de l’esperit de la ciutat i de la seva gent, expliquen algunes coses de la nostra petita o gran història i ens permeten entendre millor qui som i d’on venim els terrassencs i les terrassenques. No cal estar-hi d’acord, sinó entendre-ho (...) Cadascú, evidentment, des del seu punt de vista, des dels seus valors, des de les seves pròpies creences i respectant les dels altres".