FGC celebra la Diada de Sant Jordi

Trens i estacions acolliran diferents activitats, des de la venda de llibres fins a compartir viatges amb escriptors

La Torre
21 d'abril del 2014


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya celebra aquest any la Setmana de Sant Jordi a les seves línies organitzant diferents activitats per transmetre l’esperit d’aquesta diada i per fomentar l’ús de la lectura entre els seus usuaris. Així, del dimarts 22 al dissabte 26 d’abril, els viatgers podran gaudir d’un complert programa d’actes que es desenvoluparà a les estacions i als trens d’FGC sota el nom genèric de “Paraules entre vies”.

L’organització d’aquesta setmana és una aposta que fa per primera vegada Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per vincular el ferrocarril amb una data tan especial com la Diada de Sant Jordi, en què la lectura és un dels protagonistes de la jornada, com també ho és en el tren durant molts dels viatges dels usuaris.

“Llibres de tren”: llibres i literatura a les estacions
El Gremi d’Editors de Catalunya instal·larà dues parades de llibres, a les estacions de Pl. Catalunya (dimarts 22 de 17h a 20h i dimecres 23 de 10.30h a 13.30h i de 16.00h a 19.00h) i de Pl. Espanya (dijous 24 de 17h a 20h), on tindran una presència destacada els llibres on el tren sigui protagonista o espai principal on transcorre la trama. El Canal FGC emetrà als monitors de les estacions píndoles literàries seleccionades per la Institució de les Lletres Catalanes.

“Tren literari”: els autors viatgen amb Ferrocarrils 
 
Com a novetat, aquest any, els usuaris d’FGC podran gaudir d’un viatge en tren amb diferents autors que dinamitzaran el trajecte amb lectures i converses amb els clients. Aquells qui ho vulguin podran gaudir de la companyia d’escriptors en les dates i trens següents: 
 
• Marta Pessarrodona: dimarts 22 d’abril. Estació de Mira-sol, tren S1 de les 10.16h direcció Pl. Catalunya. Estació de Pl. Catalunya, tren S1 de les 11.00h direcció Terrassa Rambla. 
 
• Genís Sinca: dijous 24 d’abril. Estació de Pl. Espanya, tren R5 de les 10.36h direcció Manresa Baixador. Estació de Manresa Baixador, tren R5 de les 12.19h direcció Pl. Espanya. 
 
• Anna Garcia Garay: divendres 25 d’abril. Estació de Terrassa Rambla, tren S1 de les 16.06h direcció Pl. Catalunya. Estació de Pl. Catalunya, tren S2 de les 17.00h direcció Sabadell Rambla. 
 
• Pep Elias: dissabte 26 d’abril. Estació d’Igualada, tren R6 de les 10.54h direcció Pl. Espanya. Estació de Pl. Espanya, tren R6 de les 18.09h direcció Igualada. 

“Vinyoliana a Ferrocarrils”: lectura de poemes
El dia 23 d’abril a les 18.30h tindrà lloc una lectura poètica subterrània a l’estació de Pl. Catalunya (vestíbul Bergara). Aquest acte estarà obert a la participació de totes les persones que vulguin llegir fragments de l’obra del poeta Joan Vinyoli i s’emmarca dins la celebració de l’Any Vinyoli, que promou el Departament de Cultura i que commemora el centenari del naixement del poeta, així com el 30è aniversari de la seva mort.

Aquesta lectura, i les activitats que es duran a terme durant tot l’any per tal de divulgar la figura de Joan Vinyoli, pretén impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.

Durant la lectura de poemes es farà el lliurament de premis del II Concurs de Nanorelats “Un tren d’històries”, convocat per FGC i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès a través dels comptes corporatius de Twitter i de Facebook de Ferrocarrils. Aquest concurs s’ha dut a terme a les xarxes socials entre els dies 24 de març i 11 d’abril.

Coincidint amb els actes de la Setmana de Sant Jordi a FGC, del dia 23 al 26 d’abril, l’Espai Provença d’FGC (estació Provença) acollirà l’exposició itinerant “La Bíblia i la Filatèlia”, organitzada pel Cercle Filatèlic Bíblic on s’exposaran exemplars històrics de la Bíblia i una mostra de segells i monedes amb detalls bíblics.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha organitzat la Setmana de Sant Jordi amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Institució de les Lletres Catalanes, el Pla Nacional de Lectura, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i el Gremi de Llibreters.