Brasil està a punt d'alliberar al medi uns mosquits transgènics

Xavier Borràs
20 d'abril del 2014
El mosquit del dengue. Foto: Viquipèdia/James Gathany-PHIL, CDC.

Brasil va autoritzar el passat dijous 10 abril la comercialització d'un mosquit modificat genèticament per lluitar contra el dengue , una malaltia tropical estesa arreu del país. Aquest mosquit OGM (organisme genèticament modificat) esdevindria el primer animal transgènic alliberat a gran escala a la natura, segons conta Deborde Juliette a Le Nouvel Observateur .

Són precisament les femelles dels mosquits, principalment de l’espècie Aedes aegypti , les que són vectors del virus del dengue. Per aconseguir que aquesta espècie transmeti la malaltia quan pica els éssers humans, n’han modificat el patrimoni genètic mitjançant la inserció de dos gens. Un d'aquests gens pertorbadors fa els mosquits dependents d’un antibiòtic: la tetraciclina. Sense aquest medicament els mosquits modificats genèticament no poden sobreviure.

La fàbrica on es produeixen els mosquits destrueix de seguida els ous de les femelles i només allibera els mascles, els quals no poden picar i no són vectors de malalties. Aquests mosquits mascles genèticament modificats se suposa que s'apariaran a la natura amb les femelles dites «salvatges», que no han estat modificades. A mesura que els seus fills es vegin privats de l'antibiòtic, tenen molt poques possibilitats de sobreviure (al voltant del 3%). Resultat: l'espècie s'extingeix a poc a poc. I amb ella, també, l'epidèmia.

Més informació a Ecodiari