L'advocacia davant les diferents propostes legislatives de l'Estat

L'avantprojecte de Llei implicarà la supressió dels jutjats de pau i dels jutjats establerts fora de les capitals de província, afirma l'exdegana Maria Vidal

Maria Vidal
19 d'abril del 2014
Maria Vidal Foto: Pau Moya

Avui, les professions lliberals, especialment la d’advocat, exerceixen una gran influència, perquè estan orientades al servei públic i, a més, a satisfer les necessitats vitals de la societat. Els advocats hem de conservar l’essència de la nostra professió mantenint els principis ètics i ser capaços de prestar un servei de qualitat, modern i eficaç.

Avui l’advocacia s’enfronta, amb preocupació, a les diferents propostes legislatives del Govern de l’Estat, com la Llei d’implantació de les taxes judicials, que ha provocat que molts ciutadans han vist la porta tancada a l‘accés a la justícia. Igualment els avantprojectes de la Llei de col·legis i serveis professionals, que preveu la supressió dels col·legis d’advocats de partit, que no són capital de província, proposant el manteniment dels provincials.

O l’avantprojecte de Llei de planta i demarcació judicial, que també suposa un pas enrere en l’accés a la justícia per als ciutadans, ja que implicarà la supressió dels jutjats de pau i dels jutjats establerts fora de les capitals de província. Podríem arribar a veure la desaparició tant del Col·legi d’Advocats de Terrassa i la prestació de les seves funcions, com la de la seu dels Jutjats de la nostra ciutat de Terrassa, amb el conseqüent desplaçament a la ciutat de Barcelona per qualsevol gestió relacionada amb la protecció judicial. Els col·legis formem part de les institucions, coneixent i treballant els problemes socials diaris de les ciutats en què ens ubiquem.

Una gran prova és la excel·lent relació que el Col·legi d’Advocats de Terrassa té des de sempre amb els diferents alcaldes i amb totes les institucions terrassenques. Han fructificat importants projectes, com la construcció del nou Palau de Justícia, el Protocol d’actuació per a les víctimes de violència domèstica o darrerament l’Oficina d’Intermediació Hipotecària, entre molts exemples de col·laboració. En cas de prosperar aquesta negativa normativa, la funció institucional i social de proximitat de la justícia amb el justiciable, tant pel que fa a l’allunyament de les seus judicials com a la prestació dels serveis del col·legis d’advocats als justiciables i als seus col·legiats, provocarà la manca d'autonomia en l'organització de les nostres institucions i la impossibilitat de realitzar la funció social que se'ns encomana. 

L’advocacia terrassenca, molt ben cohesionada i amb una esplèndida relació de companyonia, lluita avui, juntament amb la dels 83 col·legis d’advocats del país, perquè no prosperin aquestes lleis nefastes a les quals tan sols es detecta un afany de control dels seus promotors. El Col·legi d’Advocats de Terrassa ja va néixer l’any 1931 amb aquesta filosofia. Des de la seva creació ha participat sempre en la societat civil i no ha deixat mai de banda la lluita pel respecte a la protecció dels drets humans i l’estat de dret. L’exercici de l’advocacia a la nostra ciutat i partits de Terrassa, Rubí i Sant Cugat, i els 587 col·legiats en exercici que hi estem adscrits, lluitarem per no deixar sense cap tipus de protecció i atenció els 390.000 ciutadans i ciutadanes que aproximadament hi habiten.

MARIA VIDAL
Advocada i exdegana de Terrassa