CiU vol criteris socials en la contractació pública de l'Ajuntament

La federació desitja afavorir la inserció laboral dels col·lectius més desafavorits.

La Torre
16 d'abril del 2014
El grup municipal de CiU presenta una proposta de resolució al ple d'abril per a la creació d'un instrument de carácter obligatori per la inclusió de criteris socials en la contractació pública de l'Ajuntament de Terrassa per afavorir la inserció laboral dels col·lectius més desafavorits.


La proposta de resolució
Josep Rull i Andreu, president, Mariona Vigués i Julià, portaveu, Cristina Valverde i Molina i Pere Soler i Campins, regidor, del Grup Municipal de Convergència i Unió, d’acord amb allò que estableixen els articles 57.4 i 73 del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Terrassa, presenta la següent proposta de resolució al Ple d’aquesta Corporació.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS
L’Ajuntament de Terrassa junt amb les empreses municipals disposen d’un pressupost per l’any de 2014 de gairebé dos-cents milions d’euros, en què s’externalitzen bona part de les seves compres i serveis. Per bé que aquesta corporació no té ni els recursos, ni els instruments suficients per fer front als problemes de l’atur, sí té prou capacitat institucional per intentar fer front als seus efectes, de forma més eficient. De manera molt concreta ho pot fer en relació aquells col·lectius, que per les seves dificultats en la seva incorporació al mercat de treball pateixen de forma més agreujada els problemes en una situació de crisis.

Un dels instruments que té aquest Ajuntament i les seves empreses municipals, per poder avançar en una política activa per l’ocupació d’aquests col·lectius amb dificultats d’inserció laboral, és la incorporació de forma sistemàtica en la seva contractació pública de clàusules socials que ens permeti realitzar una aposta decidida per millorar la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat, així com a col·lectius desfavorits en risc d’exclusió (persones desnonades, perceptores de renda mínima d’inserció, en situació d’atur de llarga durada, aturats més grans de 45 anys, víctimes de violència de gènere, joves menors de 25 anys i no escolaritzats...). No n’hi ha prou, doncs, en incorporar en determinats contractes alguna clàusula d’aquests tipus, sinó que s’ha d’afrontar aquesta problemàtica, d’una forma molt més decidida des de l’àmbit de la contractació pública del nostre Ajuntament i de les nostres empreses públiques.

En aquest context, caldria establir una veritable discriminació positiva, amb una guia clara d’actuació, (Instrucció de l’Ajuntament d’Avilés 2009, Decret de l’Alcaldia de Barcelona 2013) on s’elabori un instrument de caràcter obligatori, que amb la seva aplicació s’acabarà beneficiant no només a les persones i col·lectius en situació desafavorida, sinó també a la nostra pròpia administració i al conjunt de la nostra societat.

Aquest instrument obligatori haurà de procurar la inclusió de les clàusules socials en la contractació pública de l’Ajuntament de Terrassa i de les seves empreses, des de totes les seves fases de possible incidència (Guia per la Inclusió de clàusules contractuals de caràcter social de la Generalitat de Catalunya 2010), d’acord amb les possibilitats, que ens ofereix la normativa vigent, passant per la pròpia definició de l’objecte del contracte, dels criteris de solvència tècnica i professional, en les mateixes especificacions tècniques i condicions especials de caràcter social en l’execució dels contractes, en els criteris d’adjudicació, ens els criteris de desempat i, no per últim el menys important, l’establiment d’una reserva social per el desenvolupament de determinats contractes, establint el procediment i seguiment del seu compliment, per afavorir l’ocupació d’aquests col·lectius més desafavorits.

Fóra bo també proposar al Fòrum de ciutadania pel compromís social de Terrassa la creació d’un grup de treball per ampliar la inclusió de clàusules socials, a tota la societat, amb la presència en aquest grup del Fòrum, a banda de les entitats del tercer sector, que coneixen aquesta realitat i treballen per la inserció laboral d’aquests col·lectius, als centres especials de treball i empreses d’inserció. També caldria incorporar-hi les patronals i sindicats que en formen part, a fi i efecte d’estendre aquesta voluntat, d’inserir els col·lectius exclosos o amb risc d’exclusió. Cal, doncs, difondre les mesures alternatives a la contractació de persones amb discapacitat, com a una bona praxis de la responsabilitat social de les empreses, més enllà de la que es realitzi a través de la nostra contractació pública.

ACORD Únic
Crear un instrument de caràcter obligatori per la inclusió de criteris socials en la contractació pública de l’Ajuntament de Terrassa i de les seves empreses municipals (incorporades i /o examinades aquestes clàusules des de tots els vessants possibles, i per tota la contractació pública. S’hi haurà de justificar la seva manca de compliment (definició de l’objecte del contracte, criteris de solvència tècnica i professional, especificacions tècniques, condicions especials de caràcter social en l’execució dels contractes, en els criteris d’adjudicació, ens els criteris de desempat) i s’hi establirà, igualment, una reserva social per el desenvolupament de determinats contractes i el procediment i seguiment del compliment d’aquest nou instrument de caràcter obligatori), per la inserció laboral dels col·lectius més desafavorits.

A tal efecte es crearà un grup de treball tècnic per l’elaboració d’aquest instrument obligatori, que en un màxim de tres mesos, s’haurà d’elevar al Ple per la seva aprovació. A banda de l’establiment d’aquesta nova metodologia, per la inserció d’aquestes clàusules, per afavorir la inserció laboral d’aquests col·lectius, i el seu compliment, d’aplicació immediata, s’hi farà una proposta de reserva social, en relació a determinats contractes, a fi d’afavorir la inserció d’aquests col·lectius, perquè aquesta pugui ser incorporada, a partir del pressupost de l’exercici 2015, i on el Ple haurà de fixar la seva quantia. No obstant això, l’Ajuntament en Ple resoldrà el més escaient.