Republicans de Terrassa donen suport a la querella contra el franquisme

El Centre Cívic Francesc Macià es va omplir de gom a gom

La Torre
13 d'abril del 2014
Al sopar de la 3 Republica es va donar suport a la Querella Argentina contra els crims del franquisme. La festa es va celebrar al Centre Cívic President Macià, que es va omplir de gom a gom amb gent de l'esquerra de Terrassa. José F. Navajas, professor de secundària a l'Institut Nicolau Copèrnic i militant d'Esquerra Unida i Alternativa va ser l'encarregat de llegir el manifest. Aquests dies, alguns habitatges i espais emblemàtics i molt visibles, com ponts de la C-58, han aparegut amb banderes republicanes.

Amb motiu de la commemoració del 14 d'abril de 1931, dia de la proclamació de la II República, Terrassa ha preparat diversos actes. En primer lloc, des de fa dos mesos es va crear una Comissió 14 d'abril integrada per diferents partits, entitats i associacions. Malgrat "les diverses maneres d'entendre la República" han trobat un punt comú per tirar endavant el projecte: "reivindicar la urgència dels valors republicans i treballar per construir un horitzó republicà al nostre país".

Aquest diumenge a dos quarts d'onze del matí hi ha una concentració al Passeig. A més de ser el punt de trobada, ha estat el lloc escollit per fer un acte de denúncia pública al "monenclàtor feixista de la nostra ciutat, començant pel nom d'aquest mateix Passeig Comte d'Ègara". Des d'allà es marxarà cap al Parc de la República on tindrà lloc la hisada de la bandera republicana i la lectura del Manifest. Així mateix, hi haurà una lectura de poemes i un saxofonista tocarà l'Himne de Riego. Dilluns, dia 14, a les set de la tarda serà el torn d'una xerrada al Teatre Alegria a càrrec del sociòleg i politòleg Vicenç Navarro.

La Comissió ha anunciat que resta oberta a la incorporació de noves entitats o partits, i han anunciat que "esperem que anirem més enllà dels actes programats pel 14 d'abril". Afirmen que el sentiment republicà "està molt més estès entre les entitats del que pot semblar" i atribueixen la creixent manifestació d'aquest sentiment a factors com "la crisi econòmica, el desgast propi de la monarquia o al desconfiança que ha generat la transició espanyola".

La Comissió està formada per les següents entitats:
- Associació de Terrassa per la III República
- CCOO
- ERC
- EUiA
- ICV
- JERC
- Joves Comunistes
- JSC
- PSC
- PSUC-viu
- Republicans Catalunya - UGT