Terrassa exhibeix potencial de Productes de la Terra

Una delegació de l'agrupació d'ens locals d'àmbit comarcal ha estat a la ciutat coneixent la gastronomia produïda a la finca Ca N'Arnella, al Centre L'Heure i a l'explotació ramadera de Can Pèlacs

La Torre
28 de març del 2014
Els participants a la jornada d'intercanvi Foto: Consorci de Turisme

El Consorci de Turisme del Vallès Occidental ha esdevingut l'amfitrió de la XI Jornada d'intercanvi de la Xarxa Productes de la Terra, projecte liderat per la Diputació de Barcelona i dut a terme pels tècnics especialistes en els diferents ens supralocals que formen part del projecte. El punt de trobada ha estat el Consorci vallesa, des d'on els 20 assistents a la jornada pertanyents a 11 membres de la Xarxa han estat rebuts per la presidenta del Consorci de Turisme, Olga Olivé. Els participants a la jornada han visitat diferents empreses agroalimentàries del territori pertanyents a la Xarxa: Ca N'Arnella, L'Heura i La Vall - Can Pèlacs.

La primera visita, a la finca de Ca N'Arnella de Terrassa, Quico Brugueras ha explicat als assistents els conreus d'espelta ecològica i alguns blats antics que s'utilitzen per a l'elaboració del pa que es comercialitza en alguns forns de Terrassa. Allà mateix s'ha degustat un esmorzar amb productes locals, preparat per Cinto Puig del Celler d'Ullastrell, actiu dinamitzador dels productes locals la comarca, que ha explicat l'origen i procés d'elaboració de tots els productes de l'esmorzar.

Després la comitiva ha visitat el Centre L'Heura, entitat no lucrativa i d'inserció sociolaboral per a persones amb especials dificultats. Sònia Sala ha explicat que des de fa uns anys treballen les terres de Can Salas per adaptar-les al cultiu ecològic d'hortalisses. L'empresa, amb una clara vocació social promou també la conservació i difusió de varietats antigues de la zona, com la col brotonera i les activitats educatives dirigides a les escoles.

Tot seguit, s'ha visitat l'explotació ramadera de Can Pèlacs, al cor del Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Actualment tenen un ramats d'ovelles i cabres de més de 300 caps pasturant pels camps i boscos del Parc Natural, en llibertat. Alba i Pau produeixen carn de xai i cabrit i també tenen conreus d'horta i fruita. Els assistents a la visita han pogut veure la primera sala de mullida mòbil del país arribada a la finca fa pocs dies enrere. Tota la producció té la certificació ecològica.

El menú d'Artur Martínez
Per acabar la jornada, el xef terrassenc, Artur Martínez del restaurant Capritx, ha obert de bat a bat les portes de casa seva on ha rebut la comitiva i ha explicat la seva tasca de difusió i recuperació de productes locals conjuntament amb diferents entitats, empreses i persones de la comarca. El xef ha preparat un menú especial "Paisatge Vallesà" preparat especialment per a l'ocasió amb productes locals i de qualitat, com les Mongetes del Ganxet DOP, la Coca de Munt, el Pa de Ca N'Arnella, els Ous de La Roca, el Vi Martialis d'Ullastrell, entre d'altres productes.

Les Jornades d'intercanvi se celebren cada tres mesos en un territori diferent de la Xarxa i estan organitzades conjuntament per l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona i l'ens local membre de la Xarxa.

La Xarxa Productes de la terra és una agrupació voluntària d'ens locals d'àmbit comarcal impulsada i coordinada per la Diputació de Barcelona amb la finalitat d'enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la terra i el mar de les comarques barcelonines. Els membres de la Xarxa són 12 ens locals de caràcter supramunicipal de la província: els consells comarcals de l'Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Maresme, Osona i Vallès Oriental, les agències de desenvolupament econòmic del Berguedà i el Garraf, els consorcis per a la promoció dels municipis del Moianès i el Lluçanès, i el Consorci de Turisme del Vallès Occidental.