Terrassa entra a la Ruta 1714 de la Guerra de Successió

La nova proposta turística reuneix 55 municipis de tot Catalunya, entre ells Talamanca

J.P./J.M.O.
28 de març del 2014
Presentació de la Ruta 1714 al Paranimf de la Universitat de Cervera Foto: Cultura

Cinquanta-cinc municipis de tot 55 municipis de tot Catalunya formen la Ruta 1714, un recorregut que recorda els principals escenaris de la Guerra de Successió, que ha estat presentat aquest dijous al migdia al restaurat Paranimf de la Universitat de Cervera.

Impulsada pel Govern en el marc dels actes del Tricentenari, la Ruta 1714 vol fusionar el patrimoni català de principis del segle XVIII presentat com una nova oferta turística que també inclou la gastronomia de fa 300 anys. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit l'acte de presentació, que ha comptat amb música en directe i també teatre. Mascarell ha comparat els paral·lelismes entre la Catalunya d'aquella època i els ''anhels'' de l'actual procés sobiranista.

Els espais de la Ruta 1714
 
La proposta abasta tot Catalunya, i s’organitza en tres grans tipologies d’espais, els escenaris, les viles cremades i els Espais 1714. Pel que fa als primers, es tracta de 10 llocs destacats, la majoria vinculats a espais monumentals o museus, on van succeir els episodis històrics més destacables de la guerra de Successió a Catalunya. Són llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme: El Born Centre Cultural, a Barcelona; el Castell de Cardona; la Universitat de Cervera; el Turó de la Seu Vella de Lleida; la Casa Rafael Casanova, a Moià; la Torre de la Manresana, als Prats de Rei; el Museu de Sant Boi de Llobregat i església de Sant Baldiri – Tomba de Rafael Casanova; la fortalesa de Castellciutat, a la Seu d’Urgell (Alt Urgell); el Castell de Talamanca, i l’Ermita de Sant Sebastià, a Vic – Santa Eulàlia de Riuprimer.

Les Viles cremades són 22 municipis que tenen en comú haver estat saquejats, incendiats o patir represàlies de guerra, mentre que els Espais 1714 són 23 municipis  que destaquen per les seves fortaleses, pels setges, pels conjunts emmurallats, per les batalles o pels personatges històrics vinculats al conflicte que hi varen néixer o viure, en un intent de donar-los a conèixer i recuperar-ne la seva figura.

Una de les viles cremades és Terrassa. El 3 de setembre de 1713, l’expedició del diputat militar Antoni de Berenguer i el general Rafael Nebot va arribar a Terrassa amb l’objectiu de reclutar homes per atacar el cordó borbònic que assetjava Barcelona. En aquella jornada, els expedicionaris catalans es van fortificar al coll Cardús per sorprendre la columna borbònica que els perseguia. El contingent francoespanyol, dirigit per Feliciano Bracamonte i format per uns quatre mil efectius, va esquivar l’atac i va obligar els homes de Berenguer i Nebot a fugir.

Posada en valor del patrimoni català

A partir de la creació de la Ruta 1714, s’ha actuat en la millora dels conjunts patrimonials, especialment en els deu escenaris principals, millorant-ne la senyalització, la interpretació i l’acollida, i en alguns casos s’ha actuat en la museografia interpretativa del monument. Aquestes millores en la museografia i la senyalització han tingut un cost global de 760.000 euros.
 
Totes els espais que formen part de la Ruta 1714 estan senyalitzats amb panells que inclouen plànols, textos i fotografies explicatives d’aquell escenari amb tres idiomes (català, castellà i anglès). Els panells inclouen enllaços a xarxes socials i possibilitat d’accedir a més informació mitjançant codis QR.
 
Modalitats de l’itinerari

Existeixen diverses modalitats per fer la Ruta 1714. es podrà fer individualment, a través de les plataformes de comunicació de la Ruta 1714, es posen a disposició dels visitants tots els recursos turístics propis de l’itinerari, així com els dels atractius turístics de l’entorn immediat i els enllaços, horaris de visita  i contactes amb els guies locals. Els ciutadans també poden informar-se a través de les Oficines de Turisme.

També hi ha a disposició paquets turístics, que inclouen activitats i visites per un, dos o més dies a un, dos o més monuments combinadament amb altres atractius turístics que ofereix el territori.