El Picnic Jazz de Terrassa, una gran cirereta

La ciutat gaudirà amb les actuacions de La Locomotora Negra & Marina Tuset, Jordi Rabascall Quintet i Travellin' Brothers Big Band

La Torre
22 de març del 2014
Picnic Jazz de 2013 Foto: Pau Moya

El Festival de Jazz de Terrassa arriba a un dels caps de setmana més interessants. El diumenge 23, el Pícnic-Jazz Vallparadís posarà la cirereta a un cap de setmana ben atapeït amb les actuacions de La Locomotora Negra & Marina Tuset, Jordi Rabascall Quintet i Travellin  Brothers Big Band. La Girona Jazz Project, avui a la Plaça Vella, enceta el programa d'actuacions a l'aire lluire.

De la factoria Girona Jazz Project (GPJ) ens arriba el projecte “Play Supesax”, un repertori que es submergeix en l'època del be bop i en els solos de Parker que s'han arranjat per a l'ocasió per a una big band molt sui generis amb cinc saxos, una trompeta i una base rítmica. Dissabte a les 12h a ll'escenari de la Plaça Vella sonaran clàssics com “A Night in Tunisia”, “Salt Peanuts”, “Lover Man” o “Yarbird Suite”. Els músics de la GJP conformen una banda de cert recorregut que el 2009 va despuntar en obtenir el premi Enderrock al millor grup de jazz per “El Camino”, una iniciativa musical dirigida pel pianista i compositor Guillermo Klein

Un dia després, el nou emplaçament al Torrent de la Font d'en Sagregra rebrà el tradicional Picnic- Jazz Vallparadís! Com és tradició i des del 1999, La Locomotora Negra serà l’encarregada de donar el tret de sortida d’aquest dia de jazz en família. Més de quaranta anys interpretant jazz clàssic als més variats escenaris, els ha permès gaudir de gran acceptació amb un estil propi de jazz negre en les seves vessants més populars. Aquesta vegada tocaran acompanyats per la jove cantant, Marina Tuset, que poc a poc va guanyant reconeixement.

Segon torn per un músic terrassenc: el cantant i multiinstrumentista Jordi Rabascall, que ens presentarà un projecte “1994-2014 The Journey” confeccionat a mida per al Festival de Jazz de Terrassa. Acompanyat pel un quintet de músics farà un repàs als seus 20 anys de carrera musical en el qual no hi falta l'ecletiscisme, viratges inesperats i matisos coloristes. Del jazz a l'electrònica.

Tancaran la jornada de música a Vallaparadís la big band de Bilbao, Travellin' Brothers Big Band. Després de l'enorme repercussió que va tenir la seva actuació dins de la Temporada Estable 2012/2013 de la Nova Jazz Cava, els bascos tornen a Terrassa amb un nou disc sota el braç “Magnolia Route”, amb el qual han ampliat la paleta de matisos: de blues de Chicago als sons amb tocs country de Nashville o Memphis.

La Fira del Disc, diversos serveis de restauració i un servei de pàrquing bici gratuït complementen l'oferta musical.També s'hi podran adquirir les samarretes oficials del Festival que enguany han estat dissenyades pels alumnes de l'escola-taller Xalest.

Altres activitats
Diumenge 23 de març
A partir de les 12 h - "Fira del Disc i Artesania”
Torrent de la Font d’en Sagrera Parc de Vallparadís
Gratuït / Pícnic-Jazz Vallparadís.

19 h – Concert: "After Picnic·Jazz Show" amb The Swing Factory
Gratuït / Bau House

+ info i Venda d'Entrades

   
El retorn del jazz acústic del futur: The Bad Plus

Després de varis ansy d'absència, el trio de Nova York torna a trepitjar terra català en el Festival de Jazz de Terrassa. I ho faran presentant en exclusiva a Catalunya l’àlbum “Made Possible” (Universal, 2012). Serà una de les dues actuacions que faran a l'estat dins d'una intensa gira europea.

D'ells han dit que eren el trio de jazz acústic del futur. I encara no hi ha hagut ningú i res que faci dubtar el contrari. El futur se'l treballen disc a disc i concert a concert. Ens els darrers 12 anys, Reid Anderson, Ethan Iverson i David King han trencat els murs del jazz convencional gràcies a una marcada personalitat, amb temes originals i deconstruccions de clàssics pop i rock, posats al servei de l’avantguarda. Pocs grups de jazz contemporanis han aconseguit tenir tanta transcendència en el present i alhora abraçar tant audiències jazzístiques com del rock o del pop. Un bon exemple va ser la seva actuació el 2009 dins del festival de rock independent Primavera Sound. “Si aquest piano trio vol tocar tant fort com una banda de rock... doncs, deixem-los!”, deia el setmanari The New Yorker. “Aquests nois dolents tenen la categoria suficient com per defensar aquesta actitud”.