Sàmper vol obrir a Terrassa un servei gratuït per a dependents

El degà afirma que no cal anar a Barcelona per trobar bons advocats

Joan Manel Oller
14 de març del 2014
"El Col·legi d'Advocats de Terrassa està més viu que mai". Així de rotund es manifesta el seu degà, Miquel Sàmper, degà del Col.legi d’Advocats de Terrassa.

El principal objectiu, ara mateix, "en època de crisi", és ajudar a les persones més vulnerables. L'advocacia institucional "té una tasca important a fer". El Col·legi de Terrassa opta "per estar al costat de la gent que ha perdut l'habitatge -vàrem ser pioners a l'Estat- i per aquella que ha deixat de rebre la prestació que els hi pertocava per la Llei de la Dependència". Segons Samper, hi ha molta feina a fer per a evitar que es perdin els drets socials i l'estat del benestar. "Hem de fer arribar als poders públics aquesta realitat, ser un contrapès".

Manca d'assessorament
Per aquesta raó, des del Col·legi d'Advocats de Terrassa s'estudia la posada en marxa d'un servei d'atenció a les persones dependents que han perdut la prestació -que els hi han denegat- i que tenen "tot el dret a rebre-la. De vegades, si no recorren per manca d'un assessorament". Ara, des de la institució egarenca, se'ls facilitarà, amb una oferta gratuïta.

Pel degà, cal diferenciar entre l'advocacia professional, "amb la que ens guanyem la vida, i la institucional. Els col·legis "tenen una funció social, i en aquest marc s'inclouria, per exemple, el servei d'atenció a la dona maltractada.

L'entitat egarenca té uns 800 col·legiats, "una bona cúria". Per Sàmper, hi ha quantitat i qualitat. El més important, a parer seu, és que es pot trobar un expert en qualsevol matèria, amb unes mínimes excepcions. Això significa, que hi ha la possibilitat de gaudir d'una justícia de proximitat i que no cal marxar a fora, ni anar a Barcelona a buscar les gran "patums". "No cal moure's de Terrassa".

Miquel Sàmper és especialment crític amb la Llei de Taxes que ha impulsat el Partit Popular. Pel degà, aquesta decisió genera tres divisions de ciutadans: els pobres, que estan coberts mercès a la justícia gratuïta; els rics, que no tenen cap problema per pagar-se la seva defensa, i la classe mitjana, que "és la que més pateix, a l'haver de pagar quantitats indecents. És un problema realment greu, a Terrassa i a tot Catalunya."
El ple del Consejo General de la Abogacía va acordar a finals de 2013 concedir-li a Miquel Sàmper la Gran Creu al Mèrit al Servei de l’Advocacia. L’acord es va produir en el decurs de la reunió celebrada a Jerez de la Frontera.

El Consejo reuneix els representants dels 83 col.legis d’advocats de tot l'Estat. Miquel Sàmper és també l’actual president del Consell de l’Advocacia Catalana, càrrec que ocupa des de mitjans de l'any passat.

Orientació jurídica
El Servei d'Orientació Jurídica (SOJ) és públic i gratuït, d'atenció personalitzada que no atén consultes per telèfon ni per escrit i l'ofereixen els col·legis d'advocats de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Justícia, per assessorar i orientar els ciutadans sobre temes jurídics.

El Servei d'Orientació proporciona als terrassencs un primer consell orientador a qualsevol ciutadà que s'hi adreci i informa sobre la possibilitat d'acudir als tribunals o de recórrer a les vies alternatives de resolució de conflictes, però no redacta cap document ni tramita cap assumpte.

A més, després de l'entrada en vigor de la Llei d'assistència jurídica gratuïta, també assessora els ciutadans respecte del dret a obtenir l'assistència jurídica gratuïta i de la documentació necessària per sol·licitar-la, i atès que els col·legis d'advocats s'encarreguen de la tramitació d'aquestes sol·licituds, en molts casos, tot i que es tracta de serveis diferents, coincideixen en el lloc i la persona que els ha de dur a terme.
L'assessorament que presta aquest servei és de caire general, i per tant, les consultes que s'hi poden formular abasten la totalitat de les matèries jurídiques que regulen les relacions socials: separacions i divorcis; arrendaments d’habitatges; contractes de compravenda; accidents de trànsit i assegurances, entre d'altres. Atesa l'especificitat de la matèria laboral i l'elevat nombre de consultes que s'han de respondre respecte d'aquest àmbit, va motivar la creació d'un servei específic prestat per diferents Col.legis, entre ells el de la ciutat de Terrassa.

Els professionals que presten aquest servei són advocats d'entre els inscrits en el Col·legi que exerceixen dins el  que és el partit judicial egarenc.

El SOJ Terrassa es troba a la Rambleta del Pare Alegre, 112 - 1ª planta (Edifici Jutjats). Els horaris són: Orientació Jurídica. de dilluns a divendres, de 9 a una; Orientació Jurídica Labora, divendres, de 9 a 12, i Orientació en Mediació: dijous, de 10 a 11. Es pot trucar al telèfon 937332410.