Medalles d'or i argent per bombers de Terrassa

Josep Rubio i Segundo López reben honors pels anys dedicats al servei

La Torre
07 de març del 2014
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit aquest migdia, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, el lliurament de les Medalles d’Honor i les Mencions Honorífiques als membres del Cos de Bombers de la Generalitat pels anys dedicats al servei. Dues han anat a professionals del parc de Terrassa. Josep Rubio Maçaña ha rebut la medalla d’argent i Segundo López López, la d’or.

Ángel Riba Gorina Parc, Antoni Garcia Riba, Ferran Garcia Riba, Joan Garcia Riba, Josep Arnau Portell i Josep González Puigdellivol, voluntaris del Parc de Matadepera han merescut la medalla d'argent.
 
El conseller ha agraït a l’Ajuntament que hagi acollit aquest acte coincidint amb el 140è aniversari dels bombers a Vilafranca del Penedès. Espadaler també ha tingut paraules de felicitació per tots els guardonats, “honorem al cos de bombers per la seva actitud, per arriscar la seva vida i per donar servei les 24 hores del dia els 365 dies de l’any” ha dit.
 
El titular d’Interior ha volgut destacar que no estem passant per un moment senzill, el conjunt del país ho passa malament i té dificultats econòmiques i se’n ressent l’administració. Però ha volgut recalcar que “malgrat la dificultat pressupostària tenim la voluntat i el deure de preservar la qualitat del servei i això, pot suposar abusar de la seva generositat però la nostra opció es posar per davant la seguretat”. “Aquest es el nord que ens marquem” ha afegit
 
Per la seva part, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull ha manifestat “l’orgull que sent la ciutat d'aplegar un acte tan emotiu com és el lliurament de medalles als Bombers de la Generalitat”. Regull també ha destacat que "els bombers han fet un progrés extraordinari malgrat els impediments de la crisi que estem patint i la societat sabrà compensar l'esforç que estant fent”.
 
En total, avui s’han lliurat 282 distincions, que Espadaler ha imposat junt a l’alcalde de la ciutat, Pere Regull, el secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Ramon Parés, la subdirectora general operativa, Anna Martín, el subdirector general tècnic, Albert Vilanova, el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Joan Rovira, i el cap del parc dels bombers de Vilafranca del Penedès, Ramon Canyelles.
 
Les Medalles d’Honor premien la trajectòria dels Bombers en funció dels anys que fa que hi treballen. N’hi ha de 3 tipus; les de Bronze són per a aquells que acaben de complir 20 anys d’antiguitat en el Cos. D’aquestes, avui s’han lliurat 67 medalles (22 funcionaris, 45 voluntaris). Les d’Argent són per als Bombers que porten 25 anys exercint la professió; se n’han lliurat 110 (66 funcionaris i 44 voluntaris). Finalment, les Medalles d’Honor d’Or són per als Bombers que han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, o 35 en actiu. Se n’han repartit un total de 46, de les quals 5 són per bombers funcionaris que porten 35 anys en actiu i, les 41 restants, per aquells qui han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se (24 funcionaris i 17 voluntaris).
 
A més, també s’ha distingit amb 10 mencions honorífiques, a personal d’Administració i Serveis i personal de Suport Operatiu de la DGPEIS, de les quals 6 són per 20 anys de serveis prestats i les 4 restants pels 25 anys.
 
D’altra banda, i per finalitzar, també s’han lliurat 47 distincions per serveis excepcionals: 4 Medalles d’Honor d’Or, 10 Medalles d’Honor d’Argent, 15 Mencions Honorífiques, 15 Felicitacions i 3 Distincions a Títol Pòstum.
 
També s’han lliurat 4 Medalles d’Honor d’Or per serveis excepcionals i 10 d’argent. Les d’Or s’han lliurat a 2 bombers de Balaguer que van arriscar la seva vida en un incendi d’habitatge per rescatar una menor que hi havia quedat atrapada a l’interior. Les altres han estat per 2 bombers que van resultar greument ferits en un incendi d’indústria a Olèrdola, al 1991. Un d’ells, el cap de Parc de Martorell de l’època, que va quedar paraplègic, i l’altre, un voluntari de Gelida, que va perdre una cama quan els va caure un mur al damunt. En aquell mateix sinistre va perdre la vida l’alcalde d’Olèrdola, Rossend Montané.
 
Entre les Medalles d’Honor d’Argent destaca la que s’ha concedit a un bomber de Santa Coloma de Farners que el passat mes de desembre, i estan fora de servei, va rescatar una persona que havia quedat atrapada dins el seu vehicle, que acabava de caure a les aigües gelades del riu Ter, a les Llosses. El bomber, a rebre l’ajut de 2 particulars que igualment rebran una Menció Honorífica. Tots 3 van haver de ser hospitalitzats amb hipotèrmia, després d’haver fet el rescat dins l’aigua.
 
Una de les Medalles d’Honor d’Argent ha estat per a un bomber d’Amposta que va salvar una nena de qui s’estava fent la recerca. La menor havia caigut a una piscina i el bomber la va localitzar, la va rescatar i li va fer les maniobres de reanimació, aconseguint remuntar-la.
 
Entre les Mencions Honorífiques destaquen les 6 que es donaran al personal de Bombers que va treballar en el rescat de les persones que van quedar atrapades al telefèric de l’estany Gento a causa d’una avaria. Es tracta dels 2 bombers de la unitat GRAE (Grup d’Actuacions Especials), de l’operador de vol i del pilot de l’helicòpter que van fer el rescat aprofitant els darrers minuts abans de l’ocàs, així com dels 2 operadors del Control Central de Lleida, que no van deixar d’atendre telefònicament tots els afectats per l’avaria intentant tranquil·litzar-los i donar-los consells.
 
El Cos de Bombers de la Generalitat també ha fet una Menció Honorífica al basquetbolista català Pau Gasol per la seva tasca en la divulgació de consells preventius i informatius relacionats amb el medi natural. Gasol va col·laborar recentment amb la promoció del calendari solidari que els Bombers de la Generalitat van fer conjuntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu. Precisament a l’Obra Social Sant Joan de Déu també se li ha fet una Menció Honorífica per la implicació en aquest projecte que té per objectiu recaptar fons i dedicar-los a la investigació mèdica en l’àmbit pediàtric. Els 3 bombers voluntaris que han tirat endavant aquest projecte amb la col·laboració de l’Hospital també han rebut avui una Felicitació, així com l’anterior cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Pasqual Gámez, que va donar total suport a la iniciativa solidària.
 
Hi ha hagut també Mencions Honorífiques per al Cos d’Agents Rurals i el Secretariat de les ADF. Als Agents Rurals, per la seva tasca en defensa del medi natural i l’estreta col·laboració amb els Bombers de la