L'escola Germans Amat de Terrassa tanca

El curs vinent, el centre d'ensenyament ubicat a la Maurina ja no obrirà les portes | L'escola des de fa sis anys que ja no acollia nens de P3

E.P. / La Torre
07 de març del 2014
Escola Germans Amat a La Maurina Foto: Viquipèdia

La Consellera d'Ensenyament Irene Rigau ha anunciat que de cara al proper curs 2014-15 es tancaran tres escoles i un institut a tot Catalunya, entre els quals s'hi compta l'escola Germans Amat de Terrassa, ubicada al carrer de Mallorca, al barri de la Maurina i a tocar de la xemeneia de la Bòbila Almirall.

Els CEIP Germans Amat, Abat Marcet i Ramón y Cajal van celebrar el 2011 el seu cinquantè aniversari. Per commemorar-ho van anar a l'escenari que l’any 1961 van fer servir per un dinar d’inauguració de les escoles, el Gran Casino.

Les tres escoles es troben entre els centres d’ensenyament públics més antics de la ciutat. En aquells temps, el 1951, gairebé estaven en un ambient rural, als afores de la ciutat. Des dels Germans Amat ja es recordava amb tristesa que el centre no acollia nens de P3 des de feia quatre cursos, ja que l’escola havia de tancar.

A Catalunya
Les altres escoles afectades que tancaran per complet són l'escola Mirades de Torredembarra, la Rosa dels Vents de Barcelona i l'institut Bosch i Gimpera de Barcelona. Segons ha dit Rigau, "tots els alumnes es podran integrar sense problemes en altres escoles perquè hi ha oferta en els seus municipis", per la qual cosa les famílies hauran d'iniciar el procés ordinari de preinscripció.

De forma progressiva -impedint la matriculació en els grups de P3 i provocant la desaparició gradual dels cursos- es tancaran tres centres més: l'escola Montpedrós de Santa Coloma de Cervelló, la Tresfonts de Barcelona i la Mare de Déu de la Rosada de Sant Vicenç dels Horts. També hi haurà tres processos de fusió d'escoles -a Dosrius, Lliçà de Munt i Pineda de Mar-, i es crearan un grup de Secundària en l'Institut de Serós, a Aitona, i un altre en el d'Arraona, a Sabadell. A més es crearan cinc nous instituts, quatre d'ells aprofitant equipaments públics i un en barracons: a Sant Andreu de la Barca, a Vilafranca del Penedès, a Girona, a Sant Gregori i a Sabadell. 

Nombre de places
Les escoles catalanes guanyaran 15.105 places el proper curs 2014-15 en les etapes de Primària i Secundària. No obstant això, es perdran 7.300 places a infantil a causa de la caiguda de la natalitat i la disminució de població de 3 a 6 anys. Ho ha explicat la consellera que ha concretat que el procés de preinscripció escolar a Catalunya s'iniciarà el dimarts 11 de març i podrà fer-se fins al 21 del mateix mes.

Per al curs 2014-15 s'han ofert un total d'1.074.033 places, 7.805 més que l'any anterior, de les quals 245.273 corresponen a Infantil (3 a 6 anys) -el curs anterior van ser 253.573-, 508.550 a Primària (6 a 12 anys) -el curs anterior van ser 498.575- i 319.210 a Secundària (12 a 16 anys) -el curs passat van ser 314.080- La redistribució de places en funció de la demografia es traduirà en 275 grups menys d'Infantil, 410 més de Primària i 171 més de Secundària: "El còmput global és que es crearan 306 grups nous i al capdavant de cadascun d'ells es necessitarà un mestre".

Malgrat la caiguda d'escolars d'entre 3 i 6 anys, Rigau ha revelat que el proper curs s'aconseguirà el "màxim històric" d'alumnes en les etapes d'Infantil, Primària i Secundària, amb 999.081, mentre que el curs anterior van ser 981.133. Per fer front a l'augment d'alumnes de Primària i Secundària i "equilibrar-ho" amb el descens d'Infantil, la Generalitat reconvertirà i aprofitarà equipaments públics i les aules dels escolars més petits que ara quedaran buides, sense necessitat d'haver de construir instituts nous. Ha defensat "acomodar els centres a les noves necessitats", i adaptar-los a la reducció d'alumnes d'Infantil i a l'augment de la demanda d'aules de Primària i Secundària.

Rebaixar la ràtio 
Rigau ha revelat que la Generalitat intentarà rebaixar de 25 a 24 la ràtio d'alumnes per aula en aquells centres d'entorns "crítics, amb major presència d'immigrants", encara que no ha concretat les zones ni les escoles i instituts en els quals s'aplicarà la mesura, a l'espera que finalitzi el procés de preinscripció. Ha concretat que la ràtio en Primària seguirà sent de 25 i en Secundària de 30 "malgrat que altres comunitats han augmentat aquesta xifra i permeten més alumnes a les aules".

Encara que el proper curs es necessitaran 306 mestres més per fer front a l'augment de grups, Rigau no s'ha mostrat partidària de convocar noves oposicions perquè "no hi ha un equilibri d'oferta i demanda i per 60 places es poden presentar 8.000 mestres de tot l'Estat". Encara així, ha recordat que la Generalitat "ha donat un primer pas i ha obert la borsa" de docents, per la qual cosa és coneixedora que hi ha professionals suficients per cobrir la demanda.