Ametlla, mel i albercoc per al pastís del tricentenari

El terrassenc Joan Turull, president de la Federació catalana de pastisseria, ha destacat el compromís i l'orgull del sector

J.P./Redacció
07 de març del 2014
El pastís del tricentenari s'inspira en receptes d'època Foto: DAAM

Pa de pessic, ametlla, mel i albercoc, amb aquests elements pren forma el Pastís del Tricentenari, un producte elaborat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona per commemorar els tres-cents anys de la desfeta del 1714 i inspirat en les receptes de rebosters de l’època, per a recordar els dolços elaborats a Barcelona a principis del segle XVIII.

El pastís, presentat aquest dijous -després que dimarts es donès a conèixer el pa del tricentenari- i que sortirà a la venda aquest mes, ha estat elaborat per l’Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i província a través d’un conveni de col·laboració entre el Departament d'Agricultura i la Federació Catalana de Pastisseria. Josep Maria Pelegrí ha assenyalat durant la presentació que no hi ha festa, diada o data assenyalada a Catalunya  que no tingui un producte específic de pastisseria associat. “Aquest calendari farcit de dolços és conseqüència de la llarga tradició de l’art de la pastisseria catalana, a la societat catalana li agrada celebrar les festes amb pastís”, ha afirmat, per destacar la importància dels gremis en l’actualitat, representant “centenars de pastissers, hereus d’una tradició d’elaboració artesana, d’una llarga tradició històrica: Catalunya va ser la pionera peninsular i europea en molts aspectes de la difusió del món dels dolços. I la pastisseria catalana ha evolucionat fins a assolir el prestigi i la reputació actual gràcies a la seva aposta per la creativitat i la innovació, i és que a Catalunya tenim un gran talent per a innovar i per a crear, i els gremis i les escoles han de gestionar i catalitzar aquest talent i tenen el repte d’estimular el sector per anar més enllà”.

Per la seva banda, el president de la Federació catalana de pastisseria, el terrassenc Joan Turull, ha destacat el compromís dels pastissers amb el Tricentenari i l'orgull del sector "que ve de la pagesia catalana i del seu treball que es reflexa no només a la cuina catalana amb el seu receptari tradicional sinó també amb la relació estreta entre totes les diades que estan relacionades amb les collites".

Pel que fa a la commemoració del Tricentenari de 1714, el conseller ha reiterat que és “un projecte comú, herència del passat, expressió del present i amb voluntat de futur”, i que el 2014 és un any per a commemorar la història, les persones, les arrels, però sobretot per a aprendre del nostre passat i ser conscients de les nostres fortaleses, que són moltes, que ens han fet únics en emprenedoria, competitivitat i cerca de l’excel·lència, que s’han traduït en uns valors que fonamenten el nostre ADN, com són esforç, compromís, pau, dignitat, diàleg, etcètera, actius que ens han fet i ens fan forts, i fortaleses que són claus per a superar les dificultats actuals, i que ens permeten mirar el futur amb optimisme, i caminar amb fermesa”.

Pelegrí també ha insistit que “el Tricentenari no és un retorn al passat sinó una mirada al passat per a construir el futur”, i ha subratllat l’important paper que juga l’alimentació i els productes catalans, “un sector que definirà el futur de la Catalunya post-crisi”.