Vint anys de la Nova Jazz Cava

El 26 de febrer de 1994 l'antiga sala de ball de l'Ateneu Terrassenc, ubicada al passatge Tete Montoliu, es va reconvertir amb un de les sales de concerts més emblemàtiques del nostre país

L. T.
23 de febrer del 2014
L'edifici de la Nova Jazz Cava, al passatge Tete Montoliu Fotos: Lluïsa Tarrida

El 26 de febrer de 1994 es va donar per finalitzada la rehabilitació i condicionament definitius de l'antiga sala de ball de l'Ateneu Terrassenc, edifici construít el 1896 i catalogat en el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat. Una primera fase de restauració per garantir-ne l'estabilitat va fer-se amb motiu de la reforma el 1990 de la plaça o pati interior de l'Ajuntament, mitjançant la construcció d'un entorn exterior de maó vist.

Les principals característiques del nou edifici són la seva simetria central, amb planta de forma octogonal i la seva gran alçària lliure interior, amb les atractives encavallades de fusta de l'estructura de la coberta. L'emplaçament exempt, amb separacions de les edificacions veínes, és òptim per a un bon aïllament acústic i per a les necessàries evacuacions en cas d'emergència. I al seu entorn respira cultura ja que a pocs metres de distància s'hi troben la Sala Muncunill, l'Institut del Teatre, la sala Maria Plans i el Teatre Alegria.

Quatre anys després, els amants del jazz deixaven definitivament el local ubicat al carrer de Sant Quirze i es tralladaven al passatge Tete Montoliu per gaudir amb tota la seva esplendor de la Nova Jazz Cava.  La vella Jazz Cava del carrer Sant Quirze, durant els seus catorze anys de vida -del 1971 al 1985- va oferir un funcionament continu, amb activitats per als socis i de divulgació els dies d'entre setmana i amb concerts dissabtes i diumenges, cada temporada des de principis d'octubre fins a finals de juny. Durant aquests anys acollí al voltant de mil concerts, uns vuitanta per temporada, i hom li reconeix el mèrit d'haver superat amb escreix la inèrcia centralista barcelonina. Però el principal mèrit de la Jazz Cava va ser l'aglutinament i la potenciació de tota una afecció, tant passiva (públic) com activa (músics), que constitueix la base del que és el jazz a Terrassa ara. El blog Records de Terrassa explica amb detall com va néixer i algunes de les anècdotes que hi van passar en aquest antic local, avui clausurat.
 
D'això en farà aquest proper dimecres vint anys. Per aquesta sala han passat infinitat de músics i bandes de jazz d’allò més variades. Figures llegendàries i autèntics jazzmans de totes les parts del món han actuat damunt l’escenari de la Nova Jazz Cava, convertint-lo en un dels principals llocs de referència del jazz a Catalunya. A més, cal recordar que gràcies a les noves instal·lacions es va poder recuperar la programació estable "Temporada de Jazz", interrompuda des que el 1985 es va tancar la vella Jazz Cava. 

L'edifici va ser arranjat i equipat per l'Ajuntament de Terrassa i cedit temporalment a Amics de les Arts i Joventuts Musicals, com a seu social del club Jazz Terrassa i perquè aquest en gestionés el funcionament, que comprèn tots els aspectes, tant artístics com logístics i econòmics. Es tracta, doncs, d'una instal·lació de propietat municipal dirigida i gestionada privadament. Un binomi que, fins al moment, ha funcionat a la perfecció. Val la pena recorda que en la rehabilitació es va mantenir la placa informativa en record del fundador de la sala d'espectacles, Joaquim Marinel·lo Bosch (a la imatge), fundador i primer president de l'Ateneu Terrassenc i alcalde de Terrassa del 1893 al 1895.
 
Per celebrar els vints anys donant vida a la ciutat, la Nova Jazz Cava ha organitzat un concert de luxe de la mà del músic Raynald Colom, també conegut com el Miles Davis català. Serà l'endemà, el dijous dia 27, a partir de dos quarts d'onze de la nit, i el trompetista estarà acompanyar per Roger Mas al piano, Martín Leiton al contrabaix, Roger Blàvia a la percussió i Juan Gómez 'Chicuelo' a la guitarra.



I ben aviat, del 13 al 30 de març, la Nova Jazz Cava serà un dels escenaris que acollirà els artistes que participaran en el 33è Festival de Jazz de Terrassa. Carme Canela, el grup RST-Romano Sclavis Texier, The Bad Plus, Bill Frisell, Giulia Valle i Marco Mezquida són alguns dels artistes que ja han confirmat la seva presència.