Terrassa s'endú un premi a la transparència pel portal Open Data

Lluïsa Tarrida
21 de febrer del 2014
L'alcalde de Terrassa, Miguel Ángel De Bas (a l’esquerra), responsable de comunicació del Club de Innovación, i per José Luis Aristegui (dreta), director de l’empresa Vortal Foto: A.T.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va recollir aquest dijous, a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre de Madrid, el Premi CNIS 2014 obtingut per l’Ajuntament pel projecte Govern Obert, que ha facilitat la creació, l’any 2013, dels portals Open Data i de Transparència. Els Premis CNIS 2014 han estat convocats pel IV Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat, i s’han atorgat en el marc d’aquest Congrés, celebrat a Madrid els dies 19 i 20 de febrer.

L’Ajuntament de Terrassa també ha quedat finalista als Premis CNIS 2014 en dues altres categories: el Premi a la millor proposta Smart Cities en Administració pública pel projecte “Energia intel·ligent a Terrassa: altres formes de finançar projectes”, i el Premi a la millor proposta de col·laboració públic-privada en qualsevol dels àmbits relacionats amb l’Administració Pública Electrònica pel projecte “Guia d’auditoria de l’esquema nacional d’interoperabilitat en l’àmbit local”. En aquest darrer cas, el projecte es presentava de manera conjunta amb els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat i Paterna.

L’alcalde de Terrassa ha declarat al respecte que la concessió d’aquest guardó "és una mostra que estem treballant en el camí correcte i que la transparència és una de les prioritats del nostre Ajuntament". Ballart també ha remarcat que "iniciatives com aquesta ens han de permetre recuperar la confiança dels ciutadans i les ciutadanes i, sobretot, reivindicar que els governs són i només poden ser de la ciutadania, de ningú més. És per això que continuarem amb el compromís d’una gestió transparent de la informació, generant confiança i posant les dades al servei de la societat, que és a qui pertanyen".

El portal Open Data posa a disposició de les empreses, entitats i particulars una gran quantitat de dades gestionades per l’Ajuntament de Terrassa. Qualsevol ciutadà o empresa pot analitzar, reutilitzar i redistribuir aquestes dades, generant nous serveis i permetent d'aquesta manera que l’Administració Pública millori en transparència i fomenti la generació de riquesa a través de la gestió intel·ligent dels recursos.

Per la seva banda, el portal de Transparència facilita l’accés de la ciutadania a la informació pública. Entre d’altres dades econòmiques, aquest portal inclou l’estat d’execució mensual del pressupost municipal, tant d’ingressos com de despeses. També es troba informació detallada de tots els càrrecs electes i sobre els indicadors de qualitat de ciutat i de transparència de l’Ajuntament.

Més seguretat en webs d'administracions
Més de mig miler de responsables de tots els nivells de les administracions públiques s’han reunit amb motiu de la celebració del IV Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat, conegut per les seves sigles CNIS, sota el lema "Complint objectius. Fixant noves metes". El Congrés ha premiat els projectes de les institucions públiques més avançades. Així, s’han guardonat projectes de l'Administració General de l'Estat, de diputacions i d'ajuntaments que aposten per facilitar les relacions amb la ciutadania a través d’Internet.

Durant aquest Congrés, s’ha analitzat l'aplicació dels Esquemes Nacionals d'Interoperabilitat i Seguretat en les institucions i entitats públiques i la seva relació amb matèries com el Govern Obert, les ciutats intel·ligents, la col·laboració públic- privada i els desenvolupaments en el núvol (forma de computació que té els seus fonaments a Internet, mitjançant la qual els recursos compartits, programari i informació, es proporcionen a ordinadors i d'altres dispositius a la carta com a serveis). Els assistents han debatut durant les dues jornades sobre com aplicar les normatives, d'obligat compliment, que exigeixen a les institucions públiques dotar la seva administració electrònica de la major interoperabilitat i seguretat possibles al servei de la ciutadania. Més de setanta ponents han participat en taules de debat, ponències i comunicacions, permetent als assistents obtenir una visió àmplia dels últims desenvolupaments en administració electrònica en el major fòrum de trobada de responsables de la modernització de les administracions públiques.