El Partit X porta a Terrassa l'aspiració de la «democràcia i punt»

Lluïsa Tarrida
20 de febrer del 2014
La Nova Jazz Cava va acollir l'acte de presentació del programa electoral del Partit X Foto: Agustín Gallego

Aquest dimecres al vespre, la Nova Jazz Cava de Terrassa va acollir la gira que està realitzant el Partit X per diverses ciutats de l'estat espanyol. Fa un any, la Red Ciudadana Partido X veia la llum amb l'objectiu d'aplicar un mètode i desenvolupar un plan per "ressetejar" el sistema i "crear una veritable democràcia on la ciutadania sigui soberana sobre les institucions". El títol de la convocatòria egarenca era: "Organització en xarxa per a la pressió ciutadana".

Els impulsors del Partit X afirmen que han dissenyat un sistema de llistes obertes que permeti presentar a les eleccions "ciutadans competents". La gira s'ha organitzat a través del micromecenatge engegant una campanya via Verkami i una de les condicions que havien posat és que només s'aniria a aquelles ciutats on s'arribés al pressupost estipulat. Terrassa ha estat una de les ciutat que s'ha volcat en el projecte i que per tant, ha pogut comptar amb una de les xerrades que realitzen. Aquest dijous seran a Saragossa i dilluns a Madrid.

A l'acte per part de la Xarxa Ciutadana Partit X hi van ser el químic investigador de la UAB Rubén Saez; l'historiador del Centre d'Estudis Històrics Internacionals Oscar Monterde; i l'investigador i analista de xarxes socials Arnau Monterde. 

També van tenir una presència important com a ponents independents la periodista Lali Sandiumenge l'advocat i activista pels drets d'internet Carlos Almeida. La periodista experta en el món àrab va explicar la lluita "per la dignitat" i les revolucions que s'han produït al món àrab en els darrers temps mentre que l'advocat va subratllar que "hem fet nostres les xarxes socials, hem aconseguit prendre'ls els carrers i places i ara hem d'atacar-los en l'espai electoral". Almeida va parlar sobre la importància dels mitjans de comunicació en tot el procés per la "democràcia i punt" i de la neutralitat de la xarxa social.

A més, l'acte va comptar amb la participació del grup Notienefans que es va encarregar de donar la benvinguda a les desenes de persones que es van aplegar a la Jazz Cava.

L'acte va servir per presentar la recopilació de propostes sorgides des de la societat civil que al llarg d'aquest any s'han fet arribar a la plataforma. Entre els punts del programa d'aquest Partit X que al seu parer "són necessitats innegociables que defensarem i conquerirem" hi ha:

1. Democràcia i punt, el mètode més avançat en democràcia del segle XXI"
2. Un Pla d'emergència econòmica per salir de la crisi en benefici dels ciutadans i que garanteixi que no es tornarà a repetir.
3. Les solucions ciutadanes als problemes bàsics i emergències concretes.
4. Una comissió anticorrupció integrada per Hervé Falciani, Raúl Burillo Pacheco, Antonio Moreno i el col·lectiu ciutadà 15MpaRato