Gallardón, ni t'ho pensis

La Torre
14 de febrer del 2014
Hi ha una possibilitat que els Jutjats de Terrassa desapareguin si prospera la reforma del sistema provincial que promou el ministre Alberto Ruiz Gallardón, en teoria un dels progressistes del gabinet de Mariano Rajoy. L'obsessió centralitzadora del PP no té límits: ara no n'hi ha prou amb recuperar competències de les comunitats autònomes, ara, a més, cal que tots els judicis es facin en un sol lloc.

Gallardón pretén que tothom, en el cas de Terrassa, se'n vagi a Barcelona. Podria pensar-se que ha perdut l'enteniment, o que no en té la més mínima idea de res. Els professionals del sector de la ciutat consideren que la idea és inviable, però també dubtaven de l'aplicació de les tases. Totes les formes d'oposició a la reforma tindran el nostre suport. Terrassa no s'ho pot permetre. La ciutat ha de lluitar amb totes les forces per evitar perdre el que s'ha guanyat, un edifici nou i funcional i un servei proper, a l'abast de gent amb pocs o nuls recursos.

A la Rambleta s'hi pot anar a peu, a Barcelona, no. I desplaçar-se fins a la capital catalana requereix perdre unes hores que bona part de la població no té. No senyor Gallardón, no, aquesta no és una forma d'estalviar. És només una manera de fer perdre qualitat de vida a la ciutadania. Ja posats, ha pensat en centralitzar tots els judicis a Madrid? Vosté i els seus estarien més contents. I els jutges ja no caldria que parlessin en català.

Ara, a Terrassa, ho fan poc, per no dir gairebé gens. Quan parlen de bilingüisme, potser que s'ho facin mirar. O potser saben quina és la realitat i l'objectiu és deixar el català com una llengua menor, només bona per anar per casa. Fa 300 anys que pateix, i per molt que faci gent com vosté senyor ministre, no conseguiran erradicar-la.