Terrassa reclama a l'ACA la neteja de les rieres

L'informe preliminar elaborat per l'Ajuntament indica que cal intervenir de forma prioritària a la riera de Palau | El Consistori té en marxa un contenciós administratiu contra l'ACA

La Torre
12 de febrer del 2014
L’Ajuntament de Terrassa ha tornat a reclamar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que faci les tasques de manteniment i neteja a les rieres del terme municipal, en compliment de les obligacions i competències que té aquest organisme de la Generalitat de Catalunya.

Després que l’ACA no fes cap actuació al municipi en tot el 2013, i que no hagi previst cap actuació durant el 2014, l’Ajuntament ha demanat de nou a l’agència que faci urgentment una valoració de l’estat de les rieres i que inclogui les actuacions necessàries al Programa de manteniment i conservació de lleres.

L’informe preliminar elaborat per l’Ajuntament de Terrassa i remès a l’ACA indica que cal intervenir de forma prioritària a la riera de Palau, concretament en la retirada de terres i arbres a la zona de Can Boada, mentre que a la riera de Les Arenes cal realitzar l’aclarida d’arbres i vegetació en els trams on s’observa més acumulació, per tal de garantir el correcte funcionament hidràulic d’aquest espai.

Apart d’aquestes actuacions, hi ha pendent altres intervencions que l’Ajuntament ha demanat al llarg dels darrers anys, com ara la retirada selectiva de vegetació al llarg del torrent Mitger, la neteja de la vegetació de diversos trams de la riera de Palau (a La Maurina, La Cogullada, Palau Nord i Can Guitard), i la retirada de vegetació al tram final del torrent de Vallparadís.

Una actuació des de 2009
Terrassa porta anys reclamant a l’ACA diverses actuacions a les lleres de les rieres del municipi, sobretot a la riera de Les Arenes i la riera de Palau. Des de l’any 2009, l’agència només ha portat a terme una intervenció. L’any 2012 va realitzar una neteja de vegetació i va retirar els sediments acumulats a la riera de Palau, concretament al tram que va des del carrer de Josep Llimona al pont de Can Boada del Pi.

Amb aquesta actuació es va millorar notablement la situació d’aquest tram però no es va recuperar totalment la seva capacitat hidràulica. Per aquest motiu, l’Ajuntament va sol·licitar una actuació complementària que permetés finalitzar correctament aquesta intervenció, però aquesta petició no ha estat atesa. El març de 2013 l’Ajuntament va presentar un requeriment formal a l’agència perquè dugués a terme els treballs de manteniment i neteja de vegetació que la mateixa ACA havia determinat com a prioritaris un any abans. Al maig l’organisme va desestimar el requeriment. El Consistori, entenent que aquesta negativa era lesiva pels interessos de la ciutat, va interposar al juliol un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona, que està en tràmit i trigarà uns mesos a resoldre’s.