La Llar de Terrassa crea apartaments per a gent gran

El centre, com a plataforma de serveis, ha atès l’any 2013 més de 4.000 persones

La Torre
07 de febrer del 2014
Apartaments de la Llar de l'Ancianitat Foto: L.A.

La Llar de la Fundació Antiga Caixa Terrassa ha ampliat la seva oferta per a la gent gran, amb la disposició d’apartaments dins de l’àmbit de la Llar, dotats de la cobertura de serveis de la residència. Així, la Llar vol cobrir també una necessitat que s’observa dins del col·lectiu de la tercera edat, consistent en l’opció de viure en aquests tipus d’habitatges tutelats, de manera autònoma i independent, gaudint dels serveis assistencials de la residència.


Els apartaments s’han habilitat en els immobles existents a l’entrada de la Llar. Quan va ser construïda l’any 1949 per part de la Caixa d’Estalvis de Terrassa, aquests espais van ser destinats a àrees de treball i de residència familiar del conserge de la Llar, que va ocupar fins a la seva jubilació. Posteriorment, van ser utilitzats per a altres usos i activitats de la residència. Fa uns anys, en posar-se en marxa el servei de Llar Adaptada, un dels habitatges va ser utilitzat com a model d’adaptació d’una llar per a la gent gran dependent, amb tots els sistemes i ajudes tècniques en funció del grau de dependència. Amb motiu del seu creixement, Llar Adaptada es va traslladar a uns nous locals d’exposició i d’atenció al públic situats al carrer Galileu, 325, de Terrassa.

Construcció de dos apartaments individuals i un de doble
En quedar alliberats aquests espais, la Llar va emprendre el nou projecte d’habitatges tutelats, seguint amb la línia de creixement i diversificació de l’oferta del centre. En la rehabilitació d’aquests immobles, s’han creat tres apartaments. Dos són individuals, tipus “loft”, que tenen una superfície de 30 metres quadrats cadascun, amb menjador/sala d’estar, cuina, dormitori i bany. L’altre apartament és doble, d’una superfície de 60 metres quadrats, amb menjador/sala d’estar, cuina, habitació amb dormitori doble, habitació individual i bany. Els apartaments es caracteritzen també pels acabats d’alta qualitat, per la claredat i la lluminositat exterior, per entorn natural i enjardinat, i per la seva ubicació en un barri ben comunicat i amb tot tipus de serveis. Les obres de rehabilitació dels locals i construcció dels habitatges han suposat una inversió de més de 100.000 euros.

Els apartaments han estat concebuts per a persones autònomes, tot i que s’han incorporat automatismes i adaptacions per facilitar la mobilitat i la vida diària de les persones grans, com també sistema de alarma i de teleassistència a cada espai interior, connectada les 24 hores del dia amb els serveis sanitaris de la Llar, a fi de garantir la seguretat i les possibles urgències dels residents.

Els usuaris dels apartaments compten amb l’atenció i el suport de l’equip sanitari i social de la Llar, integrat per infermera, metge, educador social, terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i psicòloga. Així mateix, disposen d’altres serveis, com ara els programes culturals i de lleure de la residència, les activitats de foment de les capacitats funcionals, cognitives i socials, la cobertura d’internet en els habitatges... També poden accedir opcionalment als serveis de podologia, perruqueria, neteja, bugaderia, etc.

Plataforma de serveis
L’estratègia de la Llar, des de fa anys, va més enllà de l’acolliment i l’atenció residencial de persones grans; per això el centre ha esdevingut una plataforma de serveis a fi d’atendre no solament els residents i acollits al centre de dia, sinó també a moltes altres persones i col·lectius de fora de la Llar. Així, durant l’any 2013 el serveis de la Llar Terrassa han arribat en conjunt a més de 4.000 persones entre residència, centre de dia, atenció al domicili, restauració social, servei de rehabilitació privada i Llar Adaptada (centre de venda i assessorament d’ajudes tècniques per a la dependència).