L'activitat gripal continua la fase de descens

La incidència és de 310 casos per cada 100.000 habitants

La Torre
14 de febrer del 2014
El passat 15 de gener, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va declarar l’epidèmia de grip. Fa dues setmanes l’epidèmia va arribar fins a un màxim de 422 casos per cada 100.000 habitants i des de llavors l’activitat ha començat a disminuir. Durant aquesta darrera setmana, l’activitat epidèmica ha baixat fins arribar a una incidència de 228 casos per cada 100.000 habitants, segons el que s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 11 hospitals sentinella declarants distribuïts arreu del país.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de professionals de la salut donarà resposta als dubtes de salut i els oferirà consells sanitaris.
 
Es manté l’activitat dels centres sanitaris
 
Al llarg de la darrera setmana, tant les visites ateses per síndrome gripal com les visites a domicilis presenten una tendència al descens de l’activitat que reflexa el descens de l’onada epidèmica d’aquesta temporada.
 
Durant la darrera setmana el nombre d’urgències ateses als hospitals d’aguts ha estat molt similar a la setmana anterior (63.462 urgències, que suposen un augment del 0,43%), mentre que el nombre d’urgències ingressades ha disminuït lleugerament (6.639 urgències ingressades, que suposa una reducció de l’1,48%). El nombre d’urgències ateses és inferior al de la mateixa setmana de l’any passat (-1,47%) mentre que les urgències ingressades són superiors (suposen un augment del 0,79%).
 
Els hospitals infantils, si comparem amb la setmana anterior, han incrementat l’activitat de les urgències ateses (3.664 que representa un augment del 6,79%) i de les urgències ingressades (378 que representa un increment del 3,85%). Si comparem aquestes dades amb les de la mateixa setmana de l’any anterior, hi ha un augment del 8,05% i del 18,13%, respectivament.
 
Durant la darrera setmana s’han notificat 38 ingressos hospitalaris greus per virus de la grip. Des de principis d’octubre s’han registrat un total de 249 casos greus ingressats als hospitals.
 
L’activitat dels centres d'atenció primària (CAP) i l’activitat domiciliària es mantenen amb un lleu descens respecte a les activitats de la setmana anterior (742.999 visites als CAP i 24.701 visites als domicilis) i, pel que fa als centres d’atenció continuada (ACUT), les visites a aquests centres i als domicilis també han disminuït.
 
Aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 26.142 casos. El 44,4% s’han resolt telefònicament, donant informació i consell de salut. El 56,6% han requerit l’activació d’un metge a domicili o una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques.
 
El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en moments determinats a través d’accions per millorar el sistema d’informació a la població i als professionals, i per activar recursos addicionals.
 
Des del passat mes de desembre, el Servei Català de la Salut manté activat el PIUC, que enguany inclou el reforç de l’atenció continuada de l’atenció primària, l’increment en un 10% de les altes hospitalàries amb l’augment consegüent de la capacitat hospitalària, la potenciació de les hospitalitzacions domiciliàries i de l’activitat sociosanitària.
 
El PIUC estableix també reforçar les mesures preventives i l’aconsellament, tant pel que fa a la campanya de vacunació com de promoció de les accions d’autocura, incrementar el seguiment del malalt fràgil mitjançant el Programa d’atenció domiciliària per detectar-ne precoçment les descompensacions i les complicacions, i millorar de la coordinació territorial entre els diferents nivells assistencials.