Terrassa vol enganxar els adolescents a l'esport

Generalitat i Ajuntament posen en marxa el projecte Fitjove amb l'objectiu de promoure l'exercici físic

Lluïsa Tarrida
05 de febrer del 2014
Joan Colom, Alfredo Vega, Ivan Tibau i Mariona Corbella, a la sala de plens Foto: Lluïsa Tarrida

Aquest dimecres al migdia, la sala de premsa de l'Ajuntament de Terrassa ha acollit la presentació oficial del programa de la Generalitat de Catalunya "Fitjove" amb la presència del regidor d’Esports, Alfredo Vega; el subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom; la directora de la Fundació EsportSalus, Mariona Corbella; i el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Ivan Tibau.

Es tracta d'un projecte pilot que es durà a terme aquest curs escolar a quatre ciutats del nostre país, entre les quals Terrassa. L'objectiu fonamental és promoure l'exercici físic entre els adolescents per prevenir el consum de drogues. El programa va adreçat específicament a adolescents de 4t d'ESO (15 i 16 anys), una edat considerada d'alt risc perquè per una banda, en el pas a batxillerat hi ha un elevat percentatge d'abandonament de l'activitat física entre els joves -sobretot entre les noies- i per l'altra, s'incrementa exponencialment el consum d'estupefaents i d'altres drogues.

Seran quatre instituts de la nostra ciutat, adherits al Pla Català de l'Esport a l'Escola, qui a partir d'aquest mes de febrer s'iniciaran de manera experimental en aquest programa. Són: Blanxart, Món Perdut, Nicolau Copèrnic i Terrassa.

Conveni amb el Club Natació Terrassa
El programa consisteix en dues fases. En la primera, tots els estudiants dels instituts seleccionats participaran en horari lectiu i com a part de l'assignatura d'Educació Física d'una sortida didàctica a un equipament esportiu de fitness egarenc, en aquest cas, tots aniran al Club Natació Terrassa. Allà, tècnics esportius formats expressament per desenvolupar aquest programa, els ensenyaran les instal·lacions, les sales i les activitats que poden realitzar i a més seran els encarregats de fer-los un tastet de totes les activitats dirigides que el centre ofereix. La idea és que trobin una oferta atractiva i alternativa als esports més tradicionals o a l'esport de competició.

Un cop fet el tastet d'activitats es passarà a la fase dos que tindrà lloc en horari extraescolar i que va orientada sobretot a aquells joves que no realitzen cap tipus d'esport i que disposen de tardes lliures en el seu horari setmanal. Dues tardes a la setmana, aquests estudiants podran gaudir d'alguna de les activitats dirigides que prèviament han pogut participar i d'aquesta manera agafar uns hàbits saludables. A més, està previst que un cop al mes, els monitors se'ls enduguin a fer una sortida d'esport urbà, perquè vegin que no només es pot fer activitat física dins d'un recinte tancat.

"Fitjove" neix després d'un estudi exhaustiu dels hàbits dels adolescents. Pretén ser un programa singular treballant de manera transversal fent de l'esport una eina atractiva per cuidar la salut dels més joves i introduir valors com "la cultura de l'esforç, el treball en equip, el respecte a les normes o la satisfacció d'acomplir uns objectius personals i col·lectius", ha explicat el secretari general de l'esport, Ivan Tibau.