El programa Pacient Expert arriba a Vacarisses

Al llarg de nou sessions teòriques i pràctiques es formarà una quinze de persones que pateixen diabetis de tipus 2

Lluïsa Tarrida
31 de gener del 2014
Des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s’ha endegat, a l’ABS Montserrat, el programa Pacient Expert per donar suport en el seu dia a dia a les persones amb malalties cròniques. Fa uns mesos, la iniciativa es va dur a terme a Monistrol de Montserrat amb persones que patien diabetis de tipus 2, i també es va realitzar un assaig clínic.

Davant l’èxit obtingut, el programa arriba ara a Vacarisses, de la mà del mateix Pacient Expert de Monistrol, Jaume Avilés; la infermera del CAP Vacarisses Maria Jesús Triviño i la coordinadora de la Salut Comunitària de l’ABS Montserrat, Gemma Ubach. Demà divendres, 31 de gener, es farà una primera sessió informativa sobre el programa, en què es preveu l’assistència de més d’una vintena de persones, pacients del CAP Vacarisses amb diabetis de tipus 2. Entre aquestes, se’n seleccionaran unes 15 per participar al programa.

Al llarg de 9 sessions teòriques i pràctiques d’una hora i mitja de durada, es treballaran diverses temàtiques al voltant de la malaltia, com, per exemple, la dieta més idònia, els fàrmacs per tractar-la, com fer l’autocura, etc.

Basat en experiències desenvolupades en altres països, com Gran Bretanya, el programa Pacient Expert és una estratègia per potenciar l’autoresponsabilitat del pacient i fomentar l’autocura. Pacient expert es considera aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne autocura, sabent identificar els símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats que l’ajudin a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant així la seva qualitat de vida. Amb tot plegat, es pretén fomentar la confiança i la motivació dels pacients.

Un dels punts forts d’aquest model és que el pacient expert conductor de les sessions ha viscut en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten, fet que estableix una situació de complicitat amb altres persones que han patit experiències i vivències similars. Per la seva banda, el professional sanitari desenvolupa un paper d’observador, podent actuar també com a consultor de la sessió si es considera necessari.