Integració social a Terrassa a base de waterpolo

La Torre
30 de gener del 2014
Alguns dels participants al XapPolo Foto: CNT

El Club Natació Terrassa, a través de la secció de waterpolo, ha organitzat una jornada de waterpolo amb la voluntat de demostrar el caràcter integrador d’aquest esport. L’acte, que s’ha celebrat a la piscina de 50 metres del club, ha comptat amb la participació d’una quinzena d’alumnes de l’Escola d’Educació Especial Crespinell.

Després d’un escalfament i d’uns llançaments a porteria, els participants han jugat un partit de XapPolo, una modalitat esportiva que ha ideat la secció que concilia aprenentatge i entreteniment i que esdevé una forma d’introduir-se en la pràctica del waterpolo. El contacte és pràcticament inexistent i es preveu l’ús d’elements auxiliars que facilitin la flotabilitat per aquells que ho necessiten.

Tots ells s’han exercitat sota la tutela de quatre jugadores del sènior femení de waterpolo, la capitana Maribel Cuesta, la boia Raquel Roldán, la portera Laura Almirall i Alba Sánchez, que n’ha estat la impulsora com a treballadora de l’escola. El tècnic Xavi Pérez ha esdevingut el mestre de cerimònies ideal d’un matí en què tots plegats s’han divertit amb el waterpolo com a fil conductor.

La tutora del grup de formació laboral de l’Escola d’Educació Especial Crespinell, Anna Maria Peñalver, ha destacat el caràcter positiu d’aquesta mena d’iniciatives. “L’aigua és un molt bon medi, ja que tots, els que tenen dificultats motrius i els que no, poden gaudir en igualtat de condicions. A més, suposa una forma d’ampliar el ventall d’activitats que realitzen els nois, fet que sempre és molt beneficiós per al seu desenvolupament”. Per la seva banda, la jugadora Alba Sánchez, l’ànima de l’esdeveniment, ha subratllat que el waterpolo “és un esport desconegut per als alumnes, de manera que el troben diferent i en gaudeixen. Fan treball en grup i esdevé un complement lúdic i de millora de la condició física que els va molt bé. Cal adonar-se que ells no tenen fronteres quant a pràctica esportiva”.

El waterpolo més enllà de la competició
No és el primer cop que el club treballa per tal que el waterpolo, un dels esports fundacionals del club, transcendeixi de l’àmbit merament competitiu i adquireixi una dimensió social. En aquest sentit, cal recordar que el Natació, en els darrers anys, ja ha dut a terme altres iniciatives encaminades en la mateixa direcció, com ara una exhibició al Centre Penitenciari Lledoners, una visita a la seu dels Mossos d’Esquadra, un lliurament de llibres a la planta de Pediatria de l’Hospital de Terrassa durant la diada de Sant Jordi o unes jornades aquàtiques