ICV critica la 'multa irrisòria' a Mútua Terrassa pel cas Villarán

per La Torre, 28 de gener de 2014 a les 12:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


La portaveu d'ICV i diputada al Congrés, Laia Ortiz, ha criticat aquest dilluns la "multa irrisòria" de 6.000 euros que la Conselleria de Salut de la Generalitat ha imposat a Mútua de Terrassa per l'operació d'un pacient per la via privada, per la qual cosa ha anunciat una bateria de preguntes al Parlament al conseller Boi Ruiz.


Ortiz ha assegurat que la sanció és "una nova mostra de la doble vara de medir" del Govern, que castiga els més vulnerables amb retallades i és connivent amb aquells que fan negoci en l'àmbit sanitari. La sanció, que arriba després que el pacient denunciés un metge per suposadament derivar-lo de la sanitat pública a la sanitat privada i acabar operant-lo al mateix centre després de pagar 9.000 euros, és "una broma i una presa de pèl" per als usuaris de la sanitat, ha criticat la portaveu ecosocialista.

Ortiz ha recordat que, tot i que Mútua de Terrassa practica activitat privada en les seves instal·lacions, el 90% del seu finançament prové de la sanitat pública, per la qual cosa l'activitat d'un dels seus metges al centre també repercuteix en els beneficis. ICV-EUiA ha registrat al Parlament una bateria de preguntes per saber quins controls segueix la Conselleria i si hi ha altres casos com aquest, ja que la multa de 6.000 euros "no cobreix els mínims per a desincentivar" aquest tipus d'actituds, ha criticat.


La Conselleria de Salut de la Generalitat, que el maig va obrir un expedient al centre, ha declinat fer declaracions sobre el cas del pacient de 52 anys -Justiniano Villarán-, qui va denunciar que un metge del centre es va negar a operar-lo d'una síndrome piriforme per la via pública, al·legant que l'instrumental que requeria era seu. Tot i això, poc després de la intervenció per la via privada, l'hospital es va posar en contacte amb ell per una consulta coberta per la sanitat pública. La setmana passada, una altra pacient, Cándido Flores, també va denunciar el mateix metge per un pressumpte delicte d'estada i per un delicte de lesions per imprudència.

D'altra banda, ICV ha presentat dues instàncies parlamentàries amb preguntes sobre els dos casos relacionats amb Mútua Terrassa i la mala praxis de l'especialista mèdic.


Pregunta parlamentària sobre el cas Mútua

Pregunta parlamentària sobre el cas Mútua 2

 

Participació