Terrassa posa fil a l'agulla per combatre la pobresa energètica

Es constitueix un nou espai de participació per reforçar l'atenció municipal als egarencs

La Torre
20 de gener del 2014
Partits polítics, agents econòmics i socials i empreses, conformen la taula Foto: A.T.

El Casal Cívic de Ca n’Aurell va acollir la primera sessió de la Taula de la Pobresa Energètica, Fòrum de Ciutadania pel Compromís Socialcreat en el marc del Fòrum de Ciutadania pel Compromís Social, que vol treballar per reforçar l’atenció municipal a la població en situació de vulnerabilitat, així com negociar possibles solucions, tant amb les companyies energètiques que operen a la ciutat com amb altres administracions superiors.

A la trobada, es va presentar la diagnosi preliminar que estima la població potencialment afectada per aquesta problemàtica a la ciutat, les accions que fins ara es desenvolupen a nivell municipal, així com la quantitat de recursos que es destinen per a garantir el consum energètic. Entre els acords a què es va arribar, destaca la proposta d’establir un protocol entre l'administració local, a través de Serveis Socials, per treballar de forma articulada amb els subministradors energètics en la aplicació de la normativa vigent, que pretén garantir el subministrament elèctric i de gas a consumidors vulnerables.

Alhora, s’establiran mecanismes d’actuació per intervenir preventivament sobre aquelles llars on existeixi un risc de tall d’aquests serveis bàsics. També es continuarà treballant en la detecció de nous casos de persones que pateixin aquesta problemàtica, mitjançant noves metodologies que permetin fer visible i dimensionar millor el perfil socioeconòmic dels usuaris i usuàries afectats, per així aconseguir accions encertades i eficients. A la vegada, es confeccionarà un programa específic, de caràcter pedagògic i preventiu, que permeti informar, formar i assessorar la ciutadania, tant per entendre les pròpies factures de subministraments, com per disposar d’eines que millorin l’eficiència energètica a les seves llars i promoure l’estalvi amb tallers i auditories energètiques. A més, es seguirà l’actualitat d’altres municipis per tal d’intercanviar opinions i experiències en aquest sentit.

Motius i objectius
La pobresa energètica, entesa com la incapacitat de pagar una quantitat de serveis energètics suficients per a cobrir les necessitats domèstiques que garanteixin unes condicions de vida digna a un preu just, està experimentant un augment significatiu atesa la difícil conjuntura econòmica i social.

En aquest sentit, a Terrassa es va acordar en el Ple de l’Ajuntament del passat mes d’octubre, la creació de la Taula de la Pobresa Energètica, en el marc del Fòrum de Ciutadania. Aquesta es constitueix com un espai de diagnosi, anàlisi, debat i recerca d’alternatives i solucions sobre aquesta problemàtica, amb l’objectiu de millorar els mecanismes d’accés al consum energètic per a aquells consumidors amb insuficiència de recursos. La Taula també oferirà assessorament sobre possibles mesures d’estalvi i eficiència a les llars, alhora que farà un seguiment quantitatiu i qualitatiu sobre la situació de pobresa energètica a la ciutat i la seva evolució.

Amb la constitució d’aquest organisme, es desenvoluparan els acords de la proposta de resolució aprovada en Ple municipal, que marcava objectius de reclamació, petició i moratòria en cas de possibles talls i suspensions del subministrament a aquelles famílies que no poden fer front a les despeses de consum energètic. La participació dels grups municipals, dels principals agents econòmics i socials de la ciutat, així com d’algunes de les empreses distribuïdores de serveis energètics bàsics per a la ciutadania, posa de manifest la importància d’aquesta problemàtica per tal de cercar solucions adients.

En la darrera reunió del Consell de Govern del Fòrum de Ciutadania pel Compromís Social ja es va anunciar la convocatòria d’aquest espai de participació. S’ha convocat una nova reunió de la Taula de Pobresa Energètica per al proper mes de febrer, on es presentarà un pla de treball, que contempli els punts d'acord presos i les accions que s’han de portar a terme. La presentació d’aquest pla anirà a càrrec del representant de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, que exercirà la secretaria tècnica.