Cau una xarxa de blanqueig de diners lligada a Terrassa

Part de l'operatiu d'escorcoll i detencions de la Policia Nacional i Guàrdia Civil es va dur en dues gestories de l'edifici Torredemer

Lluïsa Tarrida
17 de gener del 2014


Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han detingut a 54 persones membres d'un grup organitzat dedicat al narcotràfic de cocaïna i al blanqueig dels capitals generats dins de l'operació Hércules. La droga era traslladada via marítima des de Sud-amèrica oculta en contenidors o carregaments de fruites, o via aèria mitjançant "mules" humanes. Els diners obtinguts amb el tràfic il·lícit eren blanquejats a través de testaferros que regentaven empreses legalment constituïdes, amb l'assessorament i connivència de dues gestories ubicades a Terrassa i una entitat bancària de Castellar del Vallès.

A més, dues d'aquestes detencions van realitzar-se a Terrassa, en un operatiu dut a terme el passat 17 de desembre al passeig de les Lletres. La policia va escorcollar durant tot el matí dues gestories situades a la planta sis de l’edifici Torredemer i que sembla que estaven directament relacionades amb aquesta trama delictiva. En total, a la zona del Vallès es van detenir vuit persones, de les quals cinc van ingressar a la presó sense fiança i tres més van tenir la llibertat condicional amb càrrec amb l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat. Els detinguts, se'ls imputen presumptes delictes de tràfic d'estupefaents, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes van ser posats a la disposició de l'Autoritat Judicial corresponent.

En total, en l'operatiu es van bloquejar 32 immobles relacionats amb la trama valorats en uns set milions d'euros i nombrosos comptes corrents. 54 persones van ser detingudes a les províncies de Barcelona (26), València (14), Tarragona (7), La Jonquera (2), Murcia (2), Castelló (1), Alacant (1) i Madrid (1). A més van ser intervinguts 330 quilos de cocaïna, 1.500.000 euros en efectiu i 12 armes de foc, gairebé 1.900 cartutxos de divers calibre, 16 vehicles i diversos objectes de joieria d'alta gamma, entre altres efectes.

Diversos furgons policials va ser el passat desembre al Passeig de Les Lletres Foto: Lluïsa Tarrida

Narcotràfic i blanqueig de capitals
L'operació policial es va iniciar el mes de març de 2011 amb la recerca d'una important organització amb infraestructura suficient per a la importació, emmagatzematge i posterior distribució de grans quantitats de cocaïna. El mètode més emprat era el "ganxo cec" en contenidors procedents de Sud-amèrica, via marítima, o ben ocult en una partida de fruita importada per empreses legals però controlades per l'organització a través de testaferros. Destaca especialment la confiscació de 206 quilos de cocaïna al port de València, a l'agost de 2013, ocults a l'interior d'un contenidor procedent de Panamà.
La recerca va destapar l'estructura que el grup criminal posseïa a Barcelona, especialment a la zona del Vallès Occidental, destinada al blanqueig de capitals procedents de la venda de la droga. La seva base era l'explotació d'empreses legals dedicades a la venda de fruita, adquisició d'habitatges, locals i vehicles per part dels testaferros necessaris, explicant per a això amb la col·laboració inestimable de les dues gestories i l'entitat bancària. La finalitat era revestir totes les operacions mercantils de la legalitat necessària i el canvi de bitllets de curs legal de petit valor facial per uns altres de cinc-cents euros.

L'operació policial se salda amb la detenció de 54 persones i la intervenció de 330 quilos de cocaïna, 1.500.000 euros en efectiu i 12 armes de foc (9 curtes i 3 llargues), gairebé 1.900 cartutxos de divers calibre, 50 terminals mòbils, 20 ordinadors, 16 turismes i diversos objectes d'alta joieria, entre altres efectes. Així mateix han estat bloquejats 32 immobles, relacionats amb la trama, valorats en uns set milions d'euros i nombrosos comptes corrents.

La recerca ha estat realitzada per agents de les Brigades Provincials de Policia Judicial de Barcelona, València i Murcia, Grup de Policia Judicial de la Comissaria Local de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), la col·laboració del Grup de Policia Judicial de la Comissaria de Sabadell (Barcelona), tots ells de la Policia Nacional, l'Equip Contra el Crim Organitzat de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb seu a Alacant i l'Oficina d'Anàlisi i Recerca Fiscal (*ODAIFI) de la Guàrdia Civil del Port de València.