La venda de tortells de Reis, per bon camí

El Gremi de Pastissers assegura que la venda de torrons ha anat bé i que, de cara al 6, "farem com a mínim el mateix i potser se supera"

Bernat Ferrer
06 de gener del 2014
Un pastisser enllesteix tot de tortells a l'obrador de la pastisseria Turull, a Terrassa. Foto: Jordi Pujolar.

La tímida recuperació econòmica que apunten insistentment les institucions del país podria començar a tenir alguna repercussió real en el dia a dia més quotidià. Així, el president del Gremi de Pastissers de Barcelona, el terrassenc Joan Turull, assegura que les vendes de torrons d'aquest Nadal "han anat una mica millor" que l'any passat, motiu pel qual confia en què, de cara al 6 de gener, "potser se supera" la xifra de tortells de Reis venuts el 2013, uns 850.000.

De fet, fa anys que el gremi calcula que a tot Catalunya es venen uns 850.000 tortells de Reis. Lluny queden les xifres del 2006, quan les previsions de vendes apuntaven a 1.200.000 unitats. Si l'augment de vendes que preveu Turull s'acaba acomplint, molt possiblement la xifra final encara quedarà lluny de les vendes prèvies a la crisi, iniciada el 2008. Tot amb tot, Turull reconeix que les xifres nadalenques i les previsions per a aquest 2014 "animen" el sector.

Enguany, el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que cada família es gastarà aproximadament de 18 a 30 euros en el tortell, segons la mida. Com ja passa amb les mones de Pasqua, la tendència generalitzada apunta a que els tortells que més es vendran seran els més petits: anys enrere no se'n feien de 100 grams, i de 200 grams se'n feien pocs. Ara, en canvi, són els que més es venen. Segons Turull, hi té a veure el preu, però també el fet que les famílies són també més nuclears.

Qui troba la fava, paga

El tortell de Reis són les postres tradicionals del dinar de Reis del 6 de gener i, a moltes cases, també acompanya el sopar de la nit anterior. Els pastissers l’elaboren amb una pasta de brioix que es decora amb massapà, fruita confitada i sucre, i el farceixen amb nata, trufa, crema i, sobretot, massapà, a més a més d'una fava i una figureta.

Procedent d'un costum pagà, és tradició que el comensal que troba la fava ha de pagar el tortell, mentre que qui troba la figureta és coronat rei. És per això que una corona reial de paper sol acompanyar el tortell de Reis.