Mas: «Tota nació té implícitament el dret a decidir el seu futur»

En el missatge institucional de Cap d'Any, el president de la Generalitat demana a l'Estat que "ens deixi votar" perquè "el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat"

J.P.
31 de desembre del 2014
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el missatge institucional de Cap d'any per formular una petició al govern espanyol, "que ens deixin votar", perquè considera que els catalans, "s'han guanyat el dret a decidir". De fet, Mas ha defensat que "tota nació té implícitament el dret a decidir el seu futur", tot afegint que  "el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat".

A més, el president ha insistit que l'any 2014 serà “un any per recordar història, persones i arrels; però sobretot serà un any per decidir futur i obrir horitzons”, tot recordant que a l'any que és a punt de començar es complirà el tercer centenari del final de la Guerra de Successió, “moment en el qual Catalunya va perdre els seus drets, les seves constitucions, les seves institucions i les seves llibertats”, i ha afegit que, tres segles després, “celebrarem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país, com a nació i com a societat”.
 
“Les catalanes i els catalans s’han guanyat el dret a decidir el seu futur”, ha afirmat el president, perquè “han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret, molt sovint en contra de normes i lleis injustes”. Així mateix, ha fet notar la capacitat integradora i acollidora de Catalunya, “una terra on el que realment és important és el destí que es busca i no l’origen del qual es prové”. Però, sobretot, Artur Mas ha destacat que els catalans “han sabut i han volgut mantenir dempeus la seva voluntat d’autogovernar-se, en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir o de les que ara ho volen limitar o disminuir”. “El poble català prefereix governar-se que no pas ser governat, i ho vol fer en una Europa més unida, més forta, i més federal”, ha reblat.
 
Insta l’Estat a no silenciar la veu del poble català
 
Per aquest motiu, el cap del Govern ha insistit a demanar a l’Estat que “ens deixi votar, que escolti la veu del poble català i no aixequi murs per silenciar-la”. El president ha instat també el Govern espanyol que “no ens vegi com un adversari ni molt menys com un enemic”, perquè “volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat, però des de la llibertat”.
 
Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha remarcat que “resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recança ni temença”, i ha afegit que “és evident que el nostre futur i la relació que hem de tenir amb Espanya i amb Europa és un tema en majúscules”.
 
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha afirmat que totes les posicions al voltant del dret a decidir són “legítimes i respectables” i “han de ser defensades amb respecte i bona convivència”. Artur Mas s’ha referit també a les persones que veuen en el procés que viu Catalunya “la millor manera de construir un país que valgui la pena, que arribi a fer molt de goig per la seva modernitat, el seu benestar, el seu sentit de la justícia social, el seu civisme i la seva qualitat democràtica”. El president ha conclòs que, “més enllà de la posició personal de cadascú, són els vots i les urnes els que han de determinar les proporcions i la magnitud de les majories i de les minories del país”.
 
Un instrument al servei de les persones
 
El cap del Govern ha iniciat i ha tancat el seu discurs referint-se a la situació econòmica i ha expressat el seu afecte per les famílies que pateixen i el seu compromís que “treballarem tant com calgui per aconseguir que totes les persones del nostre país tinguin una vida digna”. Artur Mas ha recordat que el 2013 ha estat el sisè any d’una recessió que “ha provocat autèntics estralls”, però ha afegit que “sembla que, per primer cop, podem començar a parlar de remuntada”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha expressat la seva confiança que “entre tots sabrem trobar la manera d’esmenar els errors comesos i de transformar l’aprenentatge en fortaleses i èxits col·lectius”. I ha apuntat que a mesura que vagin arribant aquest èxits “hem de saber oferir-los a totes aquelles persones, conciutadanes nostres, que han sortit més malparades dels cops i de les injustícies d’aquests darrers anys”.