El gas natural baixarà un 1% al gener i el butà es mantindrà

Indústria és conscient que es registrarà un dèficit de tarifa de més de 800 milions d'euros

EP
30 de desembre del 2014
El ministeri espanyol d'Indústria, Energia i Turisme baixarà previsiblement prop d'un 1% la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) del gas natural al gener si compleix amb la seva intenció de mantenir els peatges, al mateix temps que deixarà la bombona de butà en el seu preu actual, han indicat a Europa Press fonts del sector.

En el cas del gas natural, el govern de Mariano Rajoy ha informat a la Comissió Nacional espanyola dels Mercats i la Competència (CNMC) de la seva intenció de congelar els peatges d'accés, que es corresponen amb la part regulada de la tarifa, mentre que l'altre component del preu, el de l'energia, ha registrat un descens lleu.

La congelació de peatges del gas natural es produeix malgrat que Indústria va reconèixer en l'esborrany de l'ordre ministerial remès a la CNMC que es produirà un dèficit de tarifa de 812 milions d'euros en aquesta activitat durant el 2013 i el 2014. Aquest esborrany indica que el dèficit de tarifa del gas natural previst per a l'any vinent és de 413 milions d'euros, fet que implicaria una pujada dels peatges del 13,8%. A aquest desajut se n'hi ha d'afegir un altre de 399 milions previst pel regulador per al 2013, amb la qual cosa l'increment necessari dels peatges pujaria a un 27,24%.

Malgrat aquestes xifres, el departament dirigit per José Manuel Soria confia en la reforma que prepara per al sistema gasista per no haver d'elevar la part regulada de la tarifa del gas.

Quant al butà, Indústria mantindrà al gener el preu actual de la bombona, que seguirà en el seu màxim de 17,5 euros, tarifa vigent des del mes de maig. Les empreses del sector fa temps que reclamen una pujada del 14% fins als 20 euros per bombona, per recollir l'increment en el cost de la matèria primera, que registra fortes taxes acumulades de pujades.