Mas: «Sóc realista, guanyarà el sí»

El president de la Generalitat, en una entrevista a l'italià "La Repubblica", es mostra convençut que el referèndum es farà i que "els catalans guanyaran"

B.F.
27 de desembre del 2013
Missatge nítid d'Artur Mas a l'opinió pública italiana: els catalans estan immersos en un procés d'"emancipació nacional", i se'n sortiran victoriosos. En una entrevista al diari La Repubblica formulada per Concita De Gregorio, una de les periodistes més influents d'Itàlia, Mas es mostra convençut que el referèndum del 9 de novembre "es farà" i "guanyarà el sí" a la independència. "Sembla molt optimista, més que la majoria de diaris", li diu la periodista. "Sóc un optimista que toca de peus a terra. Sóc realista", respon. "El referèndum es farà, i els catalans guanyaran. Ja ho veureu". I hi afegeix: "No serà fàcil, però per a nosaltres res no ha estat fàcil. Mai."

Mas, a qui La Repubblica qualifica de "revolucionari amb vestit gris", explica que el moviment independentista és "transversal i col·lectiu", i que la independència "la volen els ciutadans". "Miri els balcons, miri les banderes que hi onegen. La ciutat està en campanya, des del centre als barris perifèrics, a casa dels que voten dretes i dels que voten esquerres", explica amb to didàctic.

Mas ressalta que a les manifestacions independentistes no hi predomina "la ràbia", sinó "l'esperança". La Via Catalana "va ser una festa", descriu, i assegura que "els catalans volen anar a votar, ningú no pot impedir que ho facin. Anar a votar és un punt essencial de la democràcia".

Pressions internacionals

Mas reconeix que les pressions internacionals en contra del procés català "són fortes", perquè "els estats sobirans no volen problemes que es puguin evitar". Tot seguit, ressalta com un fet positiu que Escòcia voti prèviament a Catalunya, com a mostra que exercir la democràcia és signe de normalitat.

I, en tant que considera que l'independentisme guanyarà el referèndum, ja especula sobre la possibilitat que, "en els moments inicials, entre el referèndum i la proclamació d'independència, podríem restar fora de la Unió Europea". Deixa clar que Catalunya no sortiria de l'euro, però sí que podria haver-hi un cert conflicte amb les institucions comunitàries. "Hem de trobar un acord transitori per evitar l'expulsió de la Unió", conclou, perquè "volem estar a l'euro, a la Unió, a Schengen i a l'OTAN", diu.

"No hi haurà marxa enrere"

Mas es presenta del tot convençut que el procés català no té aturador, per molt que el govern espanyol s'oposi a la consulta. "Discutim. Però discutim sobre com separar-nos mantenint una relació de bons veïns. Només això. No busquem la ruptura, busquem l'emancipació. I no hi haurà marxa enrere", sentencia.

En un primer moment, la periodista li havia preguntat per què "ara" havia decidit encapçalar el procés independentista. I respon: "Per cansament, per fatiga. Perquè ja n'hi ha prou. Hem donat a Espanya molt més del que ens ha retornat, sempre. I per massa temps, massa. Massa i llargament. El matrimoni s'ha acabat. Ens podem separar civilitzadament, restant com a bons veïns."