Confirmat l'abocament de residus a Coll Cardús

La pèrdua de lixiviats ha afectat 800 metres de la zona del torrent del Llor

La Torre
23 de desembre del 2013
El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat ha tramés a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), respectivament, sengles escrits informant d’un abocament de lixiviats (residus líquids) no comunicat al torrent del Llor, una informació que va avançar La Torre. A més, es sol·licita que s’emprenguin les actuacions necessàries per tal de reparar els danys causats i la implantació de les mesures preventives i de seguretat per evitar que es tornin a produir abocaments accidentals en aquesta zona procedents de l’activitat del dipòsit controlat de residus.

També s’ha sol·licitat a ambdues agències que mantinguin informats, tant a l’Ajuntament de Terrassa com als de Vacarisses i Viladecavalls, sobre totes les actuacions que es duguin a terme com a conseqüència d’aquest problema.

El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, juntament amb el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vacarisses van portar a terme una inspecció al torrent del Llor el passat 12 de desembre amb la finalitat de fer el control i mostreig de l’aigua superficial del torrent, i comprovar els efectes que els abocaments procedents de l’activitat del dipòsit controlat de residus i planta de triatge de Coll Cardús representen sobre la seva qualitat. Concretament, es va inspeccionar una zona compresa entre el barri del Molinot fins al punt d’abocament del dipòsit controlat.

Va ser aleshores, quan el personal tècnic va descobrir un abocament accidental de lixiviats, que l’empresa responsable del dipòsit no va comunicar ni a l’ACA ni a l’Ajuntament de Vacarisses, municipi on es troba emplaçat l’abocador el dia que es va produir el vessament. L’Ajuntament de Vacarisses, municipi on es troba emplaçat l’abocador, no va rebre la comunicació dels fets per part de l’empresa gestora de l’activitat fins al matí del dia posterior a l’abocament, dia 13 de desembre.

A les proximitats del punt d’abocament es va prendre mostra de l’aigua del torrent, que actualment s’està analitzant al Laboratori Municipal de Terrassa. Els resultats preliminars obtinguts fins al moment indiquen altes concentracions d’amoni, conductivitat i demanda química d’oxigen (DQO), molt per sobre dels límits establerts.