Els Mossos desarticulen un clan familiar que blanquejava diners

Els euros provenien de diferents il·lícits penals tals com robatoris, amenaces o tràfic de drogues

La Torre
20 de desembre del 2013
Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Blanqueig de la Divisió d’Investigació Criminal van detenir, el passat 16 de desembre, sis persones de nacionalitat espanyola, veïnes de Palau-solità i Plegamans i amb edats compreses entre els 21 i els 58 anys, per haver blanquejat, presumptament, uns 2.200.000 euros procedents d’activitats delictives comeses des de l’any 2007.

La investigació es va iniciar des del moment en què els policies van detectar que cap dels membres de la família havia desenvolupat cap activitat laboral. El patrimoni d’aquest clan, comptant els béns mobles i els immobles, rondava els 2.200.000 euros, si bé les seves rendes de treball dels últims sis anys no ascendien a més de 30.000.

Els investigats no tenien cap interès en dissimular el seu alt nivell de vida ja que, fins i tot, un dels seus membres tenia onze vehicles al seu nom.

Amb la finalitat de dur a terme aquesta activitat es feien valer d’empreses per canalitzar els diners provinents de delictes com extorsions, amenaces, robatoris i tràfic de drogues.

Precisament l’extorsió era una de les activitats delictives més important que realitzaven. Prestaven diners a persones amb greus problemes econòmics amb unes condicions de retorn desproporcionades. En el moment en què els deutors no podien fer front al pagament, els detinguts intimidaven i agredien les víctimes exhibint armes de foc i fent un ús desproporcionat de la violència. El grau d’intimidació era tan elevat que, en diverses ocasions, les víctimes posaven vehicles i immobles a nom del clan familiar en concepte de pagament i d’aquesta manera evitaven represàlies. De fet, el cobrament del interessos només finalitzava quan detectaven que la persona no podia fer front a més pagaments i quedava en una situació evident de penúria econòmica.

Aquesta activitat criminal, que alternaven amb els altres delictes abans esmentats, els comportaven uns guanys econòmics molt elevats. Aquests diners els invertien en la compra de béns, tant mobles com immobles, dins i fora de l’estat espanyol, i els posaven a nom d’altres membres del clan.

En l’operatiu policial, coordinat pel Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Sabadell, els investigadors van localitzar diners en efectiu, objectes d’alt valor econòmic, documentació i un petit laboratori per elaborar cocaïna. En total, en les tres entrades i escorcolls que es van fer en tres immobles de Palau-solità i Plegamans, els Mossos van detenir sis persones.

Després de prestar declaració en seu judicial, el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per als sis detinguts.