Vessament de lixiviats al Torrent del Llor a Vacarisses

L'incident va tenir lloc aquest dijous a causa d'un trencament en una de les tuberies de la planta de tractament de l'abocador de Coll Cardús

Lluïsa Tarrida
13 de desembre del 2013
Aquest dijous al matí es va registrar un incident a la planta de tractament de lixiviats ubicada a Coll Cardús. Segons ha pogut saber La Torre, el motiu va ser la ruptura d'una de les juntures entre dos trams de tuberies per on circula el líquid provinent dels residus de l'abocador fins a una de les basses on es realitza el seu tractament. Com a conseqüència, el lixiviat va filtrar-se al canal d'aigües pluvials fins arribar al Torrent del Llor. La fuita va provocar una acumulació de lixiviats d'entre 200 i 250 metres, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Llorenç Martí.

L'empresa gestora de l'abocador, Tratesa, va alertar la Unitat regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra així com l'Agència Catalana de l'Aigua. Segons Martí, en base a l'informe que s'ha lliurat a l'Ajuntament, la fuita va ser controlada "ràpidament". Tot i així, els treballs per eliminar tot el lixiviat van durar hores.  

Dijous a la tarda, tècnics i especialistes de l'agència van estar treballant amb camions cisterna i de bombeig per eliminar qualsevol residu de lixiviat al Torrent. Els agents del cos policials també van ser presents en les tasques de 'desintoxicació' del Torrent. Aquest episodi, qualificat de "greu", ha estat subjecte d'un informe de l'ACA i dels Mossos.

Aquest divendres a la tarda, tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vacarisses i també de l'Ajuntament de Terrassa (ja que el Torrent neix a la Carena de la Pinesa, entre els termes de Vacarisses i Terrassa, fins a desembocar a la riera de Gaià a Sant Miquel de Gonteres) realitzaran una inspecció a la zona afectada.