Traca final al quinto d'El Social de Terrassa

Aquest dissabte finalitzen les sessions del pela-pela amb la participació de Singfònics i Tons&Sons

J.M.O.
10 de gener del 2014
 

"Pela-pela", "diga-me-la!", "remena!" o "vaig a una", "les mamelles de la tioa Paula", "un que és buit",  "un que té set", "el més menut", "que canviïn el lloro", "és un joc molt tradicional", són algunes de les expressions que més se senten en aquests dies festius en alguns locals terrassencs. Es tracta d'un vocabulari molt concret que s'acostuma a sentir mentre tenen lloc les partides al Quinto, el tradicional joc d'atzar que sovint serveix d'epíleg dels dinars familiars nadalencs.

A algunes persones el nom de Quinto no els diu res. I és que aquest joc és només típic en algunes poblacions del Vallès Occidental, del Garraf, del Ripollès, d'Osona i del Bages. En algun d'aquests llocs rep un nom diferent, el de Quina o Plena, però es refereix a exactament el mateix.

El nom de Quinto, en concret, prové d'una tradició que hi havia als pobles. Quan els quintos anaven a fer el servei militar, es feia una recol·lecta per a aquests nois. Normalment se'ls donava aliments com ara botifarra, fuet o algun conill. A partir d'aquí, va sorgir el joc del Quinto amb el mateix nom que se'ls donava als que marxaven, ja que el joc va ser la manera que es va trobar per fer una recol·lecta més gran. Ara, el joc s'ha anat modernitzant i els afortunats que “piquen” ja no se'ls paga en espècies, sinó que s'emporten diners.

El Centre Social és un dels locals més concorreguts a l’hora d’anar a jugar al Quinto. Les sessions comencen aquest dissabte. El dia de Nadal poden arribar a reunir-s’hi fins a 1.000 persones. N'hi ha que fins i tot fan cua. I és que el del Social és un dels Quintos que queden a Terrassa que té més tradició: es va posar en marxa a finals dels anys seixanta.

Aquest dissabte, dia 11, el Social acull la festa grossa i la traca final. Serà a les deu de la nit i la gresca comptarà amb les actuacions dels grups musicals Singfònics i Tons&Sons així com sorteig de diversos regals i obsequis.