El PSC Terrassa es queda sol en la defensa de la nova T-Blanca

S'aprova congelar les tarifes dels títols de transport públic | Oposició i ICV critiquen que els socialistes no han fet un esforç en ampliar les bonificacions socials

Lluïsa Tarrida
28 de novembre del 2013
L'Ajuntament ha congelat les taxes del transport públic municipal per a l'any vinent Foto: Pau Moya

El Partit dels Socialistes ha hagut d'aprovar en solitari el manteniment de les tarifes actuals dels títols de transports propis, integrats en el sistema tarifari de l'ATM per a l'any 2014. D'aquesta manera, quedarien igual el preu de bitllet senzill en 1,45 euros; T-25 per 18 euros o la T-B lanca en les seves quatre vessants en funció de la renda.

La tinent d'alcalde Carme Labòria ha defensat l'aprovació de congelació de les taxes afirmant que els preus es van aprovar el gener però no van entrar en vigor fins al juny d'enguany. Així mateix, la regidora va recordar que es 
deixa sense efecte els carnets bus 65 a partir 1 de gener 2014 i els títols socials també es deixaran de vendre però encara seran vàlids fins al 28 de febrer de 2014. En aquest sentit, els dos grups de l'oposició (PP i CiU) s'han mostrat d'acord amb la mesura de mantenir les taxes però han decidit abstenir-se, mentre que en el punt en què es manté la sanció de 50 euros per aquells usuaris que viatgin sense bitllet o en bitllet incorrecte hi han votat a favor. ICV ha decidit abstenir-se en els dos punts de discussió.

Les discrepàncies però han sorgit en la targeta T-Blanca. Ha estat la creació d'aquesta targeta el que ha provocat la divergència principal entre els socialistes i la resta de grups municipals, inclòs el seu soci de govern. En la seva intrevenció, la regidora d'ICV-EUiA Eva Herrero ha manifestat que "
la reforma de gratuïtitat en la T-Blanca ens sembla insuficient en el plantejament i no incorpora altres col·lectius amb pocs o cap ingrés com sobretot les persones aturades".

Gratuïtat pels aturats
Pels ecosocialistes "no s'ha avançat gens en bonificacions socials i no disposem de cap informe tècnic que justifiqui el manteniment de les tarifes i el cost que suposarà per l'Ajuntament" i han afegit "estem d'acord en congelar el preu del bitllet senzill però no entenem perquè no s'ha considerat a fer un petit increment destinat en els altres títols per facilitar accés als altres col·lectius. Volem un estudi de tarificació social real". Labòria ha replicat afirmant que des de l'ATM, com a títols integrats, compta amb descomptes aplicables de fins al 80 per cent per el col·lectiu de desocupats, però no ha convençut Herrero que ha explicat "és un títol trimestral que només hi poden accedir les persones aturades en un programa de recerca activa de feina, i són 35 euros trimestrals, per tant són superiors als 20 euros anuals que paguen els majors de 65 anys".

També des del Partit Popular, José Pereira ha afirmat que "la T-Blanca és  millorable, nosaltres trobem a faltar una tarifa per aplicar especialment a persones sense feina, ja que no presenta cap descompte ni gratuïtat". Per la seva banda, el president de CiU, Josep Rull, ha remarcat que "n osaltres volíem mantenir la T-65 malgrat les dificultats econòmiques i denunciem que la tramitació lenta, tortuosa i mancada d'informació i en un punt d'inequitat". Pels convergents, "els beneficiaris de la T-65 respecte als que optaran a la T-Blanca baixen d'una manera considerable, pràcticament a la meitat, i no hi ha gradualitat perquè desapareixen la resta de títols". Rull ha tocat el crostó al PSC dient que "s' han quedat sols i a mig camí d'una reforma del sistema tarifari just i realment equitatiu, no han estat capaços ni de convèncer els seus socis de govern, haurien de fer una reflexió" i ha sentenciat: "vostès han triat un topall en la universalitat de la gratuïtat però teníem marge per buscar una solució intermèdia. 13 mil euros any de renda de topall deixa en una situació d'exclusió a un sector molt ampli, on és l'empatia?".